ARAŞTIRMACI GÖZÜYLE
TBS Nereden Gelir?
Toplam Bakteri Sayısı (TBS); süt toplama tanklarından
alınan çiğ süt örneklerinde bulunan toplam bakteri
sayısıdır. Süt örneğinin çok az bir miktarı besin
ortamına yerleştirilerek belli bir sıcaklıkta
inkube edilir. Sonuç olarak bakteri kolonileri
sayılır ve bulunan rakam koloni oluşturma birimi
olarak nitelendirilir (KOB)/ml. Bu miktar TBS
olarak anılır.
TBS nereden gelir?
TBS süte, meme içinde, sütle temas eden yüzeyler
sebebiyle ve tankın içinde bulaşan bakterileri
temsil eder. Ayrıca meme başı derisi ve diğer
dış yüzeyler sebebiyle bulaşan bakterilerde TBS’e
dahildir.
Sağım Ekipmanının İlgisi
Meme başından çıkan süt meme lastikleri, pençe,
lastik veya plastik borular, sensorlar, süt ölçerler,
süt girişleri, paslanmaz çelik ve/veya cam borular
lastik contalar, toplama üniteleri, transfer pompaları,
ısı değiştirme üniteleri ve nihayetinde süt toplama
tankları ile temas eder.
Sağım sisteminde ne kadar çok “pislik” birikimi
olursa bakteri üremesi için o kadar çok fırsat
olur.
Her parçanın temizliği ve hijyen koşulları TBS’yi
tayin eder. Örnek olarak: eski ve çatlak lastik
parçaları temizlemesi zordur ve bunlar bakterilerin
kolayca tutunabilecekleri yerleri teşkil ederler.
Süt bu yüzeylerden geçerken bakterinin süte bulaşması
çok kolay olacaktır. Diğer bir örnek ise müşterinin
ekipmanına göre üretilmeyen ve dikkatle test edilmeyen
deterjanlardır. Bu TBS’yi yükseltebilir.
Uzun sağım periyotları (büyük sürülerde >4
saat), sütün geçiş yaptığı filtrelerde bakteri
üremesine yol açabilir. Bu durumlarda filtrelerin
dört saate bir değiştirilmesi gerekir. Soğutma
Tankının İlgisi
Soğutma sisteminin kapasitesi ihtiyaçlara yetecek
seviyede olmalıdır. Hızlı soğutma ve soğutma tankında
iyi soğutma koşullarının sağlanması bakteri üremesinin
büyük ölçüde yavaşlamasını sağlar. Ek olarak,
soğutma tankının iç yüzeyini süt boşaltıldıktan
hemen sonra düzgün bir şekilde temizlenilmesi
ve bir dahaki kullanımdan önce sterilize edilmesi
gereken soğutma tankları, sütle temas halinde
büyük bir yüzeydir.
Süt ineklerinin ilgisi ve meme başı derisi bakterileri
Streptococcus agalactiae
gibi mastitise sebep olan ve Streptococci
gibi çevresel bakteriler hastalıklı inekler tarafından
yüksek miktarlarda çevreye yayılır. Böyle ineklerden
birkaçı bile TBS’yi arttırmaya yetecek kadar bakteriyi
çevreye yayabilir.
coliforms ve Staph.
aureus gibi diğer genel mastitis patojenleri
ciddi enfeksiyonlar yol açabilirler ama normal
olarak TBS’yi belirgin bir şekilde arttırmaya
yetecek kadar bakteri yaymazlar.
Meme başı derisinde, meme başında devamlı yaşayan
bakteri (Staph.) türleri ve kir, gübre ve yatak
materyaline bağlı olarak bulunan bakteriler bulunur.
Bu sebeple sağım başlıklarını takmadan önce meme
başlarını düzgün bir şekilde temizlemek ve kurulamak,
bu kaynakların en aza indirgenmesi açısından önemlidir.
Suyun her zaman potansiyel bir bakteri kaynağı
olduğunu unutmayınız
. TBS süt ürünlerinde problemlere sebep olabilir
Sağlıklı bir sürüden, temiz bir şekilde elde edilmiş
ve soğutulmuş sütte 10 000 KOB/ml’den az
TBS bulunur. Tüm Avrupa Topluluğu üyeleri 100
000 KOB’yi c eza seviyesi
olarak kabul etmiştir. Birçok işletme düşük bakteri
içeren sütlere ödül vermektedirler çünkü bu sütlerin
kokusu ve tadı daha güzeldir ve bu sütlerle yapılan
içme sütü, peynir, yoğurt gibi ürünlerin kalitesi
daha iyidir ve raf ömürleri daha yüksektir. Ayrıca
düşük bakterili sütün mamüllere çevirim verimliliği
yüksektir.Birçok mandıra, bakterileri yok etmek
ve üremelerini
önlemek için sütü pastorize etmelerine rağmen
bu bakteriler geride, elde edilecek ürünün kalitesini
olumsuz yönde etkileyebilecek enzim kalıntıları
ve hatta toksinler bırakabilirler. O halde, yüksek
süt kalitesini güvence altına almanın en iyi yolu,
bakterilerin süte karışmasını engellemek ve süt
işleninceye kadar sütü, soğutma tanklarında düşük
derecelerde etkin bir şekilde soğutarak saklamaktır.
Sütte TBS’nin artmasını nasıl önleyebiliriz
TBS’nin artmasına etki eden birçok kaynak vardır.
Aşağıda belirtilen noktalar yüksek süt kalitesini
ve TBS’nin
azalmasını sağlamak için yapılabilecek koruyucu
tedbirleri göstermektedir.
Sağım ekipmanlarının temizleme ve dezenfeksiyonu
Her kullanımdan sonra bütün ekipmanları düzgün
bir şekilde temizleyin ve dezenfekte edin. Sistemin,
sağımdan sonra suyunun süzülmesine ve kurumasına
dikkat edin. Sadece servis elemanları tarafından
tavsiye edilen kimyasal maddeleri ve temizleme
yöntemlerini kullanın. Bütün lastik parçaları
sık sık kontrol edin, değiştirin ve tavsiye edilen
servis programını takip edin. Herhangi bir birikinti
olup olmadığını kontrol edin, bunları temizleyin
ve yenilerinin oluşmamasını engelleyin.
Birikinti |
Tanım |
Temizliği |
Yağ |
Yüzeylerde yağlı Görüntü |
Alkali deterjan kullanın |
Protein |
Mavi/Gökkuşağı;
vernik gibi renk |
Klorlu alkali deterjan kullanın |
Mineraller |
Beyaz Birikintiler |
Asit çözücü kullanın |
Süttaşı |
Beyazdan sarıya doğru renkte
birikinti |
Dönüşümlü olarak alkali
ve asitli deterjan kullanın |
Demir |
Kırmızıdan kahverengiye doğru
veya siyah renklenme |
Asit çözücü kullanın |
Bakteri |
Kırmızı veya pembe/mor
renklenme veya lekelenme |
Klorlu alkali deterjan kullanın |
Lastik Parçalar |
Sütte siyah veya siyahımsı
artıklar |
Kimyasal maddelerin dozajını
ayarlayın / lastik parçaları değiştirin |
Sütün soğutulması ve depolanması
Soğutma tankının soğutma işlemini hızlı bir şekilde
gerçekleştirdiğinden ve doğru soğutma ısısını sağladığından
emin olun. Temizlik sonuçlarını sık sık kontrol
edin ve temizleme solüsyonunun sıcaklığının doğru
olduğundan emin olun.
Sağlıklı hayvanları düzgün bir sağım
rutini ile sağın
Düzgün yönetim ve sağım rutini ile düşük meme enfeksiyonu
seviyesi sağlayın. Sağımcının ellerinin temiz olduğundan
emin olun.
Sağımdan önce, her bir inek için ayrı bir
temizleme havlusu kullanarak meme başlarını mutlaka
temizleyip kurulayınız Başlıkları temiz, kuru meme
başlarına takınız. Sağımdan sonra, DeLaval’in mastitis
oluşturan bakterilere karşı yüksek etkinliğe sahip
ve deri kondisyonunu iyileştirme özelliğine sahip,
deri dostu daldırma solüsyonlarından DİPAL 1+4 ‘ü
kullanın.Kaliteli süt elde etmek için mutlaka DeLaval’in
yüzyıllık deneyiminden yararlanın. Bu Türk çiftçisi
için bir şansdır.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|
ARAŞTIRMACI GÖZÜYLE
>>
Hakan
ÖZEKMEÇİ / TBS Nereden Gelir
>>A.
Nedim NAZLICAN / Soyalı Yıllar

ANA
SAYFAYA DÖN

|
Hakan Özekmekçi
DeLaval Türkiye
Çiftlik Ürünleri Müdürü
|
Danýþma
Tel.
0 232 464 18 60 - 61
|
|