İZLENİM

Florida'da her 4 yılda bir yapılan Narenciye Kongresi'nde Tuyed Başkanı Uğur Paksoy'un izlenimlerini sunuyoruz...

Narenciyenin önemi

Kısa adı TUYED olan Turunçgil Yetiştiricileri Derneği Başkanı Uğur Paksoy’un Amerika’da Florida eyaletinde yapılan 9. Uluslararası Narenciye Kongresi’nde edindiği Florida Turunçgil Departmanı’nın ana gayesini şöyle dile getiriyor:

“Florida Eyaleti’nde yetişen narenciyenin bakım, kalite ve sair konularda regülasyon getirmek, araştırma ve promosyon yapmaktır. Bu kuruluş tamamen bağımsız ve kanunla kurulmuş bir organizasyon şeklindedir. Devletten hiçbir fonlama yapılmamaktadır. Bütçesini, satılan her kutu narenciyeden 25 cent vergi alarak oluşturmaktadırlar. Bu vergi, özel kanunla kurulmuş bir vergi şeklidir. Bu vergiler tüketiciyi de etkilediği için tüketici bu kurumda son derece aktif olarak menfaatleri yönünde rol oynamaktadır. Yapılan toplantılar halka açık yani ilgi duyan herkesin katılacağı şeklindedir.”

Bu kurumun üç ana sorumluluğu vardır:

1-Pazarlama: Bütçesinin yüzde 80’ini kapsamaktadır.

2-Kalite ve regülasyon:

3-Araştırma ve geliştirme: Yeni ürünler.

Tanıtım kampanyasında portakal suyunun anti-kanser, anti-kalp hastalıkları ve yanlış doğum izlerini engelleyici unsuru araştırmalarla gözler önüne serilmiştir. Ürünlerini halka beğendirmek için çok paralar harcamaktadır.

Bu departmanın harcamalarının yüzde 90’nı promosyon yani tanıtım kampanyasına gitmektedir. Promosyon yaparken en önemli üstünde durdukları konu Sağlık ! Bunu insanlara aşılamak için çeşitli sporcular ve sağlıklı artistlerle reklam yapıyorlar. Promosyon ve reklam yaparken yakın işbirliği içinde bulundukları kalp organizasyonu, kanser vakfı ve bunun gibi insanlar tarafından iyice tanınan organizasyonların isimlerini ve logolarını kullanmaktadırlar.

Yapılan bu promosyonların kamuoyu üstünde etkilerini ve faydalarını da ölçmüşler: Promosyonların başladığı tarihten bu yana: İnsanlarda kanser bilinçlenmesi yüzde 8’den yüzde 21’e çıkmıştır. Kalp sağlığı bilinçlenmesi yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkmıştır. Doğum anormaliteleri konusunda bilinçlenme ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseldiği bulunmuştur. Hızlı tüketime ayak uydurmak için hazır soyulmuş narenciye ürünleri piyasaya çıkmıştır. Zincir mağazalarda ki buzdolaplarında yaklaşık 14 gün bozulmadan kalabilen, yemeğe hazır kutular içinde taze soyulmuş narenciye meyveleri satılmaktadır. Bu da tüketimi arttırmak için yapılan bir pazarlama yöntemidir.

Artık, küçük satıcılar yavaş yavaş yerini büyük satıcılara bırakmaktadır. Satıcılar birleşerek Kooperatiflere üye olarak satışlarını bu kanaldan yapmaktadır. Artık satıcılar “ global, sourcing” yapmak mecburiyetindedirler. Aksi takdirde tüketici bulduğun almakta ve bulamadığı üründen uzaklaşmaktadır. Satıcılar artık ağaçtan tüketicinin sepetine kadar tüm zinciri kontrol etmek mecburiyetindedir. Bu zincirdeki bir kopukluk tüm çabaları boşa düşürmektedir.

Günümüzde esas patron tüketici olmuştur. Yapılan reklamların ötesine tüketiciye satın alma esnasında da etkilemek ana neden olmuştur. Zira tüketicilerin yüzde 60’ı satın alma esnasında ne yiyeceğine karar vermekte ve o yönde alım yapmaktadır.

Tüketiciyi etkileyen ana faktörler şunlardır:

Kolaylık

Kalite

Sağlık

Fiyat (Bu Türkiye standartlarında birinci sırada yer alabilir)

Sosyal etkilenme

Tüketici narenciyede ne istemektedir:

Kolay soyulabilirliği

Çekirdeksiz olması

Sululuk

Lezzetinin tatlı olması

Sert zarlı olmayışı

Taze ve canlı renkler

Ürünün devamlılığı

Ev şartlarında en az bir hafta dayanabilecek

Ve en sonunda bu şartların her bir alış verişte aynı krıterde olmasını istiyorlar.

Talep gören cinsler işe şunlardır:

Satsuma, Primasol, Oronulez, Oragranede, Clemenulez, Afourer, Fortuna, Clemour, Mor, Or, Nova, Navel, ve Star Ruby.

Gözden düşen çeşitler ise şöyle:

Valencia, Beyaz Grapefruit, Pembe Grapefruit, Minneola, Ortanique, Dancy, Murcott, Ellendale, Marısol

Çin, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Rusya geleceğin pazarları olarak görülüyor. Özellikle Çin 2005 yılına kadar narenciye bakımından yıllık 300-500 milyon dolarlık bir piyasa olacağı ön görülüyor.

Dünyada tüketilen ilk meyveye baktığımızda, değişik meyvelerde şu artış rakamlarını görüyoruz (1970-1999):

1-Portakal : 25.2 milyon ton- 61.9 milyon ton........ % 146

2-Üzüm : 56 milyon ton- 60.7 milyon ton........... % 8

3-Elma : 27 milyon ton- 60.2 milyon ton........... % 123

4-Muz : 31.8 milyon ton- 58.4 milyon ton........ % 84

5-Karpuz : 19.5 milyon ton- 51.5 milyon ton....... % 164

Bu tablodan görüldüğü üzere dünyada ki narenciye tüketimi diğer meyvelere oranla en fazla tüketilen ikinci meyve konumundadır. Bu sebepten dolayı narenciye yetiştiriciliğinin ve pazarlamasının önemini iyice kavramak gerekmektedir. Narenciye Birliği’nin bütçesi 79 milyon dolardır ve sektör 107 milyon ağaçlık ve 8 milyar dolarlık bir cirodan oluşmaktadır.


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİŞMELER

Haber listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere, geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına katılabilirsiniz.
.
Mail adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye Gir" butonuna tıklayın.
Karşınıza gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun.

Powered by ListBot

İZLENİM

>> Narenciye'nin önemi



 
ANA SAYFAYA DÖN
 



 
TUYED BAŞKANI
UĞUR PAKSOY

 
Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır. Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.