İZLENİM
Florida'da
her 4 yılda bir yapılan Narenciye Kongresi'nde
Tuyed Başkanı Uğur Paksoy'un izlenimlerini
sunuyoruz...
Narenciyenin
önemi
Kısa adı
TUYED olan Turunçgil Yetiştiricileri Derneği Başkanı
Uğur Paksoy’un Amerika’da Florida eyaletinde
yapılan 9. Uluslararası Narenciye Kongresi’nde
edindiği Florida Turunçgil Departmanı’nın
ana gayesini şöyle dile getiriyor:
“Florida
Eyaleti’nde yetişen narenciyenin bakım, kalite
ve sair konularda regülasyon getirmek, araştırma
ve promosyon yapmaktır. Bu kuruluş tamamen bağımsız
ve kanunla kurulmuş bir organizasyon şeklindedir.
Devletten hiçbir fonlama yapılmamaktadır. Bütçesini,
satılan her kutu narenciyeden 25 cent vergi
alarak oluşturmaktadırlar. Bu vergi, özel
kanunla kurulmuş bir vergi şeklidir. Bu vergiler
tüketiciyi de etkilediği için tüketici bu
kurumda son derece aktif olarak menfaatleri yönünde
rol oynamaktadır. Yapılan toplantılar halka açık
yani ilgi duyan herkesin katılacağı şeklindedir.”
Bu
kurumun üç ana sorumluluğu vardır:
1-Pazarlama:
Bütçesinin yüzde 80’ini kapsamaktadır.
2-Kalite
ve regülasyon:
3-Araştırma
ve geliştirme: Yeni ürünler.
Tanıtım
kampanyasında portakal suyunun anti-kanser,
anti-kalp hastalıkları ve yanlış doğum
izlerini engelleyici unsuru araştırmalarla gözler
önüne serilmiştir. Ürünlerini halka beğendirmek
için çok paralar harcamaktadır.
Bu
departmanın harcamalarının yüzde 90’nı
promosyon yani tanıtım kampanyasına
gitmektedir. Promosyon yaparken en önemli üstünde
durdukları konu Sağlık ! Bunu insanlara aşılamak
için çeşitli sporcular ve sağlıklı
artistlerle reklam yapıyorlar. Promosyon ve
reklam yaparken yakın işbirliği içinde
bulundukları kalp organizasyonu, kanser vakfı ve
bunun gibi insanlar tarafından iyice tanınan
organizasyonların isimlerini ve logolarını
kullanmaktadırlar.
Yapılan
bu promosyonların kamuoyu üstünde etkilerini ve
faydalarını da ölçmüşler: Promosyonların başladığı
tarihten bu yana: İnsanlarda kanser bilinçlenmesi
yüzde 8’den yüzde 21’e çıkmıştır. Kalp
sağlığı bilinçlenmesi yüzde 10’dan yüzde
20’ye çıkmıştır. Doğum anormaliteleri
konusunda bilinçlenme ise yüzde 8’den yüzde
18’e yükseldiği bulunmuştur. Hızlı tüketime
ayak uydurmak için hazır soyulmuş narenciye ürünleri
piyasaya çıkmıştır. Zincir mağazalarda ki
buzdolaplarında yaklaşık 14 gün bozulmadan
kalabilen, yemeğe hazır kutular içinde taze
soyulmuş narenciye meyveleri satılmaktadır. Bu
da tüketimi arttırmak için yapılan bir
pazarlama yöntemidir.
Artık, küçük
satıcılar yavaş yavaş yerini büyük satıcılara
bırakmaktadır. Satıcılar birleşerek
Kooperatiflere üye olarak satışlarını bu
kanaldan yapmaktadır. Artık satıcılar “
global, sourcing” yapmak mecburiyetindedirler.
Aksi takdirde tüketici bulduğun almakta ve
bulamadığı üründen uzaklaşmaktadır. Satıcılar
artık ağaçtan tüketicinin sepetine kadar tüm
zinciri kontrol etmek mecburiyetindedir. Bu
zincirdeki bir kopukluk tüm çabaları boşa düşürmektedir.
Günümüzde
esas patron tüketici olmuştur. Yapılan
reklamların ötesine tüketiciye satın alma
esnasında da etkilemek ana neden olmuştur. Zira
tüketicilerin yüzde 60’ı satın alma esnasında
ne yiyeceğine karar vermekte ve o yönde alım
yapmaktadır.
Tüketiciyi
etkileyen ana faktörler şunlardır:
Kolaylık
Kalite
Sağlık
Fiyat (Bu
Türkiye standartlarında birinci sırada yer
alabilir)
Sosyal
etkilenme
Tüketici
narenciyede ne istemektedir:
Kolay
soyulabilirliği
Çekirdeksiz
olması
Sululuk
Lezzetinin
tatlı olması
Sert zarlı
olmayışı
Taze ve
canlı renkler
Ürünün
devamlılığı
Ev şartlarında
en az bir hafta dayanabilecek
Ve en
sonunda bu şartların her bir alış verişte aynı
krıterde olmasını istiyorlar.
Talep gören
cinsler işe şunlardır:
Satsuma,
Primasol, Oronulez, Oragranede, Clemenulez,
Afourer, Fortuna, Clemour, Mor, Or, Nova, Navel,
ve Star Ruby.
Gözden düşen
çeşitler ise şöyle:
Valencia,
Beyaz Grapefruit, Pembe Grapefruit, Minneola,
Ortanique, Dancy, Murcott, Ellendale, Marısol
Çin,
Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Rusya geleceğin
pazarları olarak görülüyor. Özellikle Çin
2005 yılına kadar narenciye bakımından yıllık
300-500 milyon dolarlık bir piyasa olacağı ön
görülüyor.
Dünyada
tüketilen ilk meyveye baktığımızda, değişik
meyvelerde şu artış rakamlarını görüyoruz
(1970-1999):
1-Portakal
: 25.2 milyon ton- 61.9 milyon ton........ % 146
2-Üzüm
: 56 milyon ton- 60.7 milyon ton........... % 8
3-Elma :
27 milyon ton- 60.2 milyon ton........... % 123
4-Muz :
31.8 milyon ton- 58.4 milyon ton........ % 84
5-Karpuz
: 19.5 milyon ton- 51.5 milyon ton....... % 164
Bu
tablodan görüldüğü üzere dünyada ki
narenciye tüketimi diğer meyvelere oranla en
fazla tüketilen ikinci meyve konumundadır. Bu
sebepten dolayı narenciye yetiştiriciliğinin ve
pazarlamasının önemini iyice kavramak
gerekmektedir. Narenciye Birliği’nin bütçesi
79 milyon dolardır ve sektör 107 milyon ağaçlık
ve 8 milyar dolarlık bir cirodan oluşmaktadır.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
 |
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
 |
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|