SEKTÖREL
ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİNDE
GELENEK ENGELİ
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü
(AAE) Müdürü Dr. Hüseyin Tekin, sulu koşullarda
antepfıstığı üretimine ilişkin hazırlıklarının
tamamlandığını bildirdi. Dr. Tekin, GAP kapsamında
yapılan baraj, kanal ve kanalet tesisleri sonrasında
sulanan tarım alanı miktarının artacağını dikkate
alarak, sulu koşullarda antepfıstığı üretimine
ilişkin çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi.
Antepfıstığı tarımının sulu koşullarda yapılması
halinde verimlilikte önemli artış olacağını ve
ürün kalitesinin yükseleceğini belirten Dr. Tekin,
şöyle konuştu:
''Antepfıstığı Siirt türü, kuru koşullarda dekara
103 kilo ürün veriyor. Sulu koşullarda bu miktar
262 kiloya yükseliyor. Diğer türlerde de 2-3 kata
varan üretim artışı gerçekleşiyor. Antepfıstığının
ekonomik değeri yüksek bir ihraç ürünü olduğunu
dikkate aldığımızda bu üretim artışının çiftçilerimiz
ve ülkemiz için büyük öneme taşıdığını gözardı
edemeyiz.''
Dr. Tekin, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü olarak
yıllardan bu yana üretimi geliştirme amaçlı çalışmalar
yürüttüklerini ifade ederek, ''Son 5 yıldır sulu
koşullarda antepfıstığı yetiştiriciliği konusu
üzerinde önemle durduk. Bilimsel çalışmalar sonucu
elde ettiğimiz veriler, çiftçiler benimsedikleri
takdirde ekonomik faydaya dönüşecektir'' diye
konuştu. Barajlar ve sulama tesisleri sayesinde
sulu koşullarda antepfıstığı üretme olanağının
arttığını anımsatan Dr. Tekin, şöyle devam etti:
''Üreticiden, önerilerimizi dikkate alarak yanı
başlarına kadar ulaşacak suyu iyi değerlendirmelerini
bekliyoruz. Sulu koşullarda antepfıstığı yetiştiriciliğine
ilişkin olarak hazırlıkları tamamladık. Hem fidanlarımız
hem de üreticinin ihtiyaç duyduğu bilgi bizde
hazır. Üretici de bildiğini okumaktan, üretimi
geleneksel yöntemlerle sürdürmekten vazgeçmeli.
Öyle ki, antepfıstığı ağacının sulanmaması gerektiğine,
sulandığı takdirde kuruyacağına inanan çifçilerimizin
sayısı az değil. Çalışmaların başarıya ulaşması
için, üreticinin bilime inanması gerekir.'
ABD, antepfıstığı standardında revizyon istiyor
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim
Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dokuzoğuz, ABD'nin antepfıstığı
standardında revizyon yapılmasını istediğini söyledi.
Prof. Dr. Dokuzoğuz, ''Antepfıstığında Standart''
konulu toplantıda, Türk Standardları Enstitüsü'nün
(TSE) 1989 yılında kırmızı kabuklu, 1991 yılında
da iç antepfıstığına ilişkin standart hazırladığını,
hazırlanan standartların Avrupa ülkelerince kabul
edildiğini anımsattı ve ABD'nin, standartların
üzerinden uzun zaman geçtiğini gerekçe göstererek
revizyon isteminde bulunduğunu duyurdu. Prof.
Dr. Dokuzoğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Üreticiler
ve ihracatçı firmalar yapılması istenen revizyon
konusunda dikkatli olmalılar. ABD'nin, revizyon
istemesinin gerçek nedenini kesin olarak bilemiyor
olmamıza karşın, bu konuda üzerimize düşeni yapmak
zorundayız. Antepfıstığının, kalibresi, rengi,
tadı ve nem oranı gibi özellikleri konusuda yeni
düzenlemeler yapılması kaçınılmaz olabilir. Revizyonun
ne zaman yapılacağı konusunda kesin bir tarih
belirlenmemekle birlikte dış pazarlarda yer bulabilmemiz
açısından revizyona hazır olmak zorundayız.''
Aflatoksine dikkat
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. İlhan Köksal da konuşmasında, son yıllarda
fındık, fıstık, incir, üzüm gibi ürünlerde aflatoksinin
önlenmesinin büyük önem kazandığına dikkati çekti.
Nem oranı ile ilgili olan aflatoksin konusunun
çok önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Köksal,
şu görüşleri dile getirdi:
''Ürünlerin kurutulması aşaması aflatoksinin önlenmesi
açısından büyük önem taşıyor. Başta Avrupa ülkeleri
olmak üzere tüm ülkeler aflatoksin konusunda çok
titizler. Aflatoksin oranı yüksek olan ürünlerin
dış pazarlarda alıcı bulma şansı bulunmuyor. 27
Ekim'de Almanya'nın Hamburg kentinde aflatoksin
konulu bir toplantı yapılacak. Bu toplantıya,
dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar katılacak
ve bir dizi önemli kararlar alınacak.'' TSE tarafından
düzenlenen ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nde
yapılan toplantı sonunda, üretici ve ihracatçı
firmaların temsilcilerinden standartların revizyonuna
ilişkin yazılı görüşleri alındı.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|
SEKTÖREL
>>
Antepfıstıgı üretiminde gelenek engelİ
>>Bioteknoloji
çılgınlaşıyor
>> Gübrede
tartışma
>> Bennet
Modeli
>>
Sık dikim yapılarak kaliteli elma yetiştiriciliğinin
geleceği
>>
Sığır Irklarımızın islahı

ANA
SAYFAYA DÖN

|