GÜNDEM

Desteklemede hedef
enflasyonun 5 puan üstü verildi


Buğday taban fiyatı yüzde kırk arttırıldı



Tarımda destekleme sisteminin değiştirilerek Doğrudan Gelir Desteği sistemine geçilmesiyle birlikte, bu yıl ilk kez buğday fiyatını hükümet yerine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) açıkladı. TMO 'dan yapılan açıklamaya göre geçen yıl 164 bin lira olan ekmeklik buğday taban fiyatı, bu yıl yüzde 40.2 arttırılarak 230 bin lira olarak belirlendi. Beyaz sert buğdayın fiyatı yüzde 37.4 arttırılarak 211 bin 600 liraya çıkarıldı. Makarnalık Anadolu Durum buğdayının fiyatı yüzde 37.3 arttırılarak 259 bin liraya, diğer durum buğdayı fiyatı yüzde 40.2 arttırılarak 241 bin 500 liraya yükseltildi.

TMO dün açıkladığı arpa fiyatlarını ise geçen yıla oranlar oldukça düşük miktarda arttırdı. Buna göre Beyaz Arpa fiyatı yüzde 13.9 arttırılarak 149 bin 500 lira, Siyah ve Çakır Arpa fiyatı da yüzde 12.1 arttırılarak 138 bin liraya yükseltildi. TMO Yulaf fiyatını ise yüzde 49.5 artırarak 184 bin lira olarak açıkladı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hububat fiyatlarında yüzde 35' lik enflasyon hedefine uyulması uyarısına uygun olarak fiyat açıkladı. Açıklanan fiyatlar Hazine ve tüccarları memnun ederken, üreticileri yine memnun etmedi.

TMO'nun alım fiyatlarının üretici açısından çok kötü olduğunu ileri süren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, "Fiyat 230 bin lirada da durmayacak ve daha da aşağıya inecek. Çünkü Türkiye'de dünyada eşi benzeri olmayan bir borsa sistemi avr. Türkiye'de tüccar bir araya toplanıyor, üreticinin malını sınıflandırıp fiyat veriyor. ABD ve Avrupa'da ise üreticiler mallarını bir araya getirip tüccarları davet ediyorlar. Böyle bir düzenin içinde bu fiyatın 200 bin lira ve hatta 200 bin liranın altına düşmesi kaçınılmaz. TMO 230 bin liradan alım garantisi veriyor ama bir ay vade ile" dedi.
Bu yıl da buğday fiyatlarında aynı senaryonun yaşanacağını vurgulayan Türkoğlu, "Yani tüccar 200 bin liradan buğdayı depo edecek ve 3 ay sonra 300 350 bin liradan satacak" diye konuştu.

TMO'nun alım fiyatlarını üreticinin iyi karşılamasının mümkün olmadığını anlatan Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, "Şu anda piyasada oluşan fiyat bu fiyatların açıklanmış olması piyasa fiyatlarının da düşmesine neden olacak. Şu anda Çukurova'da yarı sert kırmızı ve beyaz ekmeklik buğdaylar 265 bin liradan işlem görüyor, Amik Ovası' nda ise aynı buğday 235240 bin liradan satılıyor. Üstelik bu rakamlar net rakamlar, brüt değil. Hasattan önce ise bu rakamlar 275 280 bin liraydı. Oysa şimdi yarı sert buğdaya verilen fiyat 211 bin 600 lira. Tüccar bizden bu fiyattan mal isteyecek. Üretici ne yapacak, takdiri devletin" dedi.
Kısa bir süre sonra fiyatların yükseleceğini ancak bundan yine tüccarın kar edeceğini belirten Civelek, "Yani aynı filmi yine izleyeceğiz. Geçen yıl yarı sert buğdaya 150 bin lira civarında bir fiyat verilmişti. Bu fiyat kısa süre sonra 230 bin liraya, ocak ayında 310 bin liraya kadar çıktı. Ancak tabii ki köylü malını sattıktan sonra. Köylünün malını piyasaya sürmemesi gibi bir lüksü yok. Çünkü ihtiyacı var. Amik Ovası'nda üreticinin bir kısmı çoktan sattı bile" görüşlerini dile getirdi.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara ise, 230 bin liralık fiyatın iyi bir fiyat olduğunu belirterek, "Bu yıl üreticiye verilen doğrudan gelir desteği kilogramda 4050 bin lira fark getiriyor. O zaman da fiyat 270280 bin liraya çıkıyor ki bu fiyat üretici için iyi. Ayrıca verimin ve kalitenin de yüksek olması üreticiyi memnun edecek. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda 230 bin liralık fiyatı doğru bir tespit olarak değerlendiriyoruz. Üstelik TMO'nun açıkladığı bu fiyatlar taban fiyat. Dolayısıyla serbest piyasa fiyatları daha da yüksek olacaktır" şeklinde değerlendirmede bulundu.

20022003 Dönemi hububat alım ve satış fiyatları

2002 2003 dönemi hububat ürünü alım ve satımı hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı, 15 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Bu kararname, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü'ne hububat alım satış fiyatlarını ve esaslarını belirleme yetkisi vermiştir. TMO 17 Haziran 2002 tarih ve 200217 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında, söz konusu yetkiye dayanarak, alım fiyatları ile 31 Aralık 2002 tarihine kadar kısa olan satış fiyatlarını aylar ve ürün grupları itibariyle belirlemişti.
Belirlenen alım fiyatları başlangıç fiyatı olup, piyasaların durumuna göre gerekli fiyat ayarlamaları yapılacaktır.
Buna göre; Makarnalık buğdaylardan Anadolu Durum Buğdaylarının kilogram fiyatı 259.000 TL, Ekmeklik buğdaylardan birinci grup, Anadolu kırmızı ve beyaz buğdayların kilogram fiyatı 230.000 TL, kırmızı ve beyaz yarı sert buğdayların kilogram fiyatı da 211.600 TL olarak belirlenmiştir.
Kilogram olarak; Beyaz Arpanın alım fiyatı 149.000 TL, Siyah ve Çakır Arpanın alım fiyatı 138.000 TL olarak belirlenirken, Yulafın alım fiyatı 184.000 TL, çavdarın alım fiyatı 167.900 TL, mısırın alım fiyatı ise 218.500 TL olarak tespit edilmiştir.
Bu fiyatların belirlenmesinde iç ve dış piyasa fiyatları, stoklar, rekolte, ithal maliyetleri ve tarla maliyetleri gerçekçi bir yaklaşımla dikkate alınmıştır.
Satış fiyatları ise Kararnamede yer alan hükümler dikkate alınarak aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

TMO: Kapımıza gelen hububatı alacağız

TMO Genel Müdürü Mevlüt Karakaya, ofisin hububat alımında herhangi bir finansman sorunu bulunmadığını belirterek, gelen her malı alabilecek finansman yapısına sahip olduklarını söyledi. Karakaya şöyle konuştu; "TMO, dikkate alınan kriterler çerçevesinde fiyat belirledi. Ödeme ve kaynak konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Alternatif üzerinde çalışmalar yapıldı. Piyasa regülasyonunu yapıyoruz. Kapımıza geleni alacağız, önemli olan piyasa fiyatlarının bunun üzerinde oluşması. Açıkladığımız rakam piyasa fiyatı değil, üretici başka yere satamazsa Ofis'in alım yapacağı fiyattır. Farklı alternatiflere göre finansman kaynağımızı hazırladık. Gerektiğinde de dışarıdan borçlanabileceğiz. Kaynak konusunda Hazine ile uyumlu gidiyoruz. 2 yıldır yapılanlar regülasyon maliyetini düşürdü. Hazinenin de güven duymasına neden oldu. Ticari bankalara borcumuz yok, iç veya dış piyasadan borçlanabiliriz. Özel finans teknikleriyle dışardan borçlanma talepleri geliyor."

Üreticilerin tepkili olduğu TMO 51 bin 749 ton hububat aldı

Uzmanlar, diğer bölgelerde hasadın başlamasıyla birlikte piyasada oluşacak fiyatların TMO'ya gelecek hububat miktarında etkili olacağını vurguladılar.
TMO, erken hasat yapılan Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde bugüne kadar üreticilerden 51 bin 749 ton hububat aldı. Ofis'e getirilen hububatın büyük çoğunluğunu fiyatı yüzde 12.2 arttırılan arpa oldu. 24 Haziran tarihine kadar üreticiler TMO'ya 40 bin 630 ton arpa getirirken, ofis bunun karşılığında üreticilere 6 trilyon lira civarında borçlandı. TMO'ya getirilen 11 bin 119 tonluk buğday karşılığında ise üreticilere 2.5 trilyon lira borçlanıldı. TMO alım kararnamesi gereğince üreticilerden satın aldığı hububat bedelinin yarısını peşin öderken,kalan yarısını da en geç 1 ay içerisinde ödeyecek.

Buğday ve yağ bitkileri ithalatında gümrük vergisi arttırıldı

Tarımda yerli üreticilere koruma
Tarımda hasat dönemine giren yerli üreticiyi korumak amacıyla, buğday ve yağ bitkilerine gümrük vergileri arttırıldı. Vergilerin sanayiciler ve üreticilerin isteği doğrultusunda yeniden düzenlenmesi sevinçle karşılandı. Söz konusu tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergilerinin yükseltilmesine ilişkin, İthalat Rejimi'nde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karar uyarınca gümrük vergileri, makarnalık buğday ithalatında yüzde 5'ten yüzde 30'a, ekmeklik buğday ithalatında yüzde 10'dan yüzde 40'a, mısır ve sorgun ithalatında yüzde 10'dan 35'e çıkarıldı. Bitkisel yağ açığı nedeniyle daha önce düşürülen yağ bitkilerindeki gümrük vergileri de, hasat sezonunun yaklaşması nedeniyle yükseltildi.


 


BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER

Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> 4.1 milyon kişi tarımla uğraşıyor

>>
Buğday taban fiyatı % 40 arttırıldı

>>
Tarım paydaşları internette

>> Paranın ikiye bölündüğü dünya

>>
Basında tarım

>> Kahramanmaraş içme suyu gerçeği




 
ANA SAYFAYA DÖN
 


1963 yılından beri ilk kez taban fiyat belirleyen TMO, ekmeklik buğday taban fiyatını yüzde 40 arttırarak 230 bin lira olarak açıkladı. Arpa fiyatları düşük tutuldu. Açıklanan fiyatlar Hazine ve tüccarı memnun ederken, üreticiyi üzdü.
Hububat fiyatlarını bu yıl ilk defa hükümet yerine açıklayan ve üreticilerden maliyetin altında fiyat verdiği gerekçesiyle tepki gören Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğdaydan çok arpa getirildi.

Tarım Bakanlığı harekete geçiyor. Zirai ilaç bayileri daha sıkı denetlenecek, analiz laboratuvarları güçlendirilecek, çiftçiye ilaç kullanımı öğretilecek.

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.