BESLENME
Tijen
İNALTONG
Soyayla Gelen Sağlık
Yurdumuzda
özellikle kış aylarında çok tüketilen kuru baklagiller çok iyi
protein kaynaklarıdır. Özellikle soya fasulyesi ve mercimek tüm
hayvansal gıdalardan daha yararlı ve kullanılabilir protein kaynaklarıdır
ve tam tahıllarla (kabuğu alınmamış) birlikte tüketildiklerinde
vücuda gerekli tüm amino asitleri sağlarlar. Tahıllarda bulunan
bazı amino asitler bakliyatlarda bulunmaz, bakliyatlarda bulunan
bazıları da tahıllarda. Bu nedenle birbirlerini tamamlamaları
için birlikte tüketilmeleri gerekir.
Baklagiller ayrıca mükemmel lif kaynaklarıdır. Baklagillerdeki
lifler sindirim sistemine girdiğinde kolayca parçalanabilirler,
böylece içerdikleri protein ve karbonhidratlar kolaylıkla emilebilir.
Bunun birçok yararı vardır. Örneğin kan şekeri düzeyini düzenlerler,
ki bu özellikle şeker hastaları için çok önemlidir. Lifin kendisi
bağırsakların düzenli çalışmasını ve kolesterol düzeyinin düşük
kalmasını sağlar. En fazla lif nohut, maş fasulyesi ve kuru fasulyede
bulunur.
Baklagiller kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi çok yararlı mineraller
içerirler. Kalsiyum ve magnezyum güçlü kemiklere sahip olmamızı
sağlar, potasyum ise kalp atışlarını düzenler. Her üç mineral
de sağlıklı kas gelişimi için önemlidir. Baklagiller ayrıca zengin
demir ve B vitamini kaynaklarıdır. B vitamini kompleksi sağlıklı
bir yaşam için gereklidir, çünkü karaciğerin östrojen düzeyini
dengelemesine yardım eder. Bu yüzden özellikle büyüme çağındaki
çocukların, hamile kadınların ve menopoz dönemindeki kadınların
yeterli B vitamini almaları gerekmektedir.
Tüm baklagiller faydalıysa da soya fasulyesi özellikle içerdiği
kalsiyum, fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum, kükürt, flor,
nikel, sodyum gibi mineraller; A, B1, B2, C, D, E, K vitaminleri
ile şeker hastalığı, kanser, yüksel kolesterol, artrit, romatizma,
gut, üremi, nefrit, menopoz ve osteoporozda faydalı bir bitkidir.
Soya proteini çok kaliteli olduğundan çocuklar ve yetişkinler
için çok önemlidir. Aynı zamanda inek sütüne karşı alerjisi olanlar
için de önemli bir protein kaynağıdır. Soya proteini kolayca sindirilebilir,
kolesterol içermez. Bu yüzden diyet yapan kişiler de soya ürünleri
kullanabilirler. Soya, doymamış yağ asitlerini de içerdiğinden
kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda bazı kanser türlerinde
de koruyucu özelliğe sahiptir.
Bu kıymetli bitkisel protein kaynağını mutfağımızda değişik şekillerde
kullanabiliriz. İnek sütünden belki daha besleyici olan soya sütü
ve Uzak Doğu'da binlerce yıldır sevilerek tüketilen tofu (soya
peyniri) bunlardan sadece iki tanesi. Ayrıca soya sütü ve tofu
yapımından sonra kalan kırıkları da farklı şekillerde değerlendirebiliriz:
Soya Sütü ve Tofu Yapımı
3 su bardağı soya fasulyesi, su, 1 limonun suyu (veya 2-3 çorba
kaşığı sirke).
Soya fasulyelerini 1 gece suda beklettikten sonra mutfak robotunda
(veya blenderde) çekin. Her bardak soya fasulyesi için 3 bardak
su hesabıyla büyükçe bir tencereye alın. Kaynatın. Kaynadıktan
sonra kısık ateşte, arada karıştırarak 30 dakika kadar pişirin.
Bir kevgir yardımıyla süzün. Soya sütünüz hazır. Bu sütü soğuduktan
sonra şişe veya kavanozlara koyup buzdolabında saklayabilir ve
süt kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Sade olarak size
lezzetli gelmezse az balla tatlandırabilirsiniz.
Eğer tofu da yapacaksanız bir kısım sütü ayırıp kalanıyla tofu
yapabilirsiniz. Süzdüğünüz sütü tekrar tencereye alıp kaynatın.
Ateşten alıp limon suyunu (veya sirke) dökün ve hafifçe karıştırdıktan
sonra 5 dakika bekletin. Zaten soya sütü hemen kesilecek, süt
gibi. Büyükçe bir tülbenti 2 kat yapın. Bir kevgirin üzerine koyun.
Kevgiri de bir tencerenin üzerine. Kesilmiş soya sütünü tülbentten
geçirin. Suyu tencereye gidecek, tofu kısmı tülbentin üzerinde
kalacak. Tülbenti kenarlarından bohça yapar gibi kapatın ve altına
bir tencere koyarak bir yere asın (ya da tülbentin kenarlarını
üzerine kapatıp bir ağırlık koyun). Suyu tamamen süzülüp tofu
sert bir kıvam alana kadar (3-4 saat) bekletin. Top halini almış
olan tofunuzu eğer hemen kullanmayacaksanız kapaklı bir tabağa
koyup buzdolabında bekletin. 3-4 gün içinde de kullanmaya çalışın.
Bu süre içinde kullanamayacağınız tofuyu dondurabilirsiniz. Tofuyu
çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Dilimleyip hafifçe kızartarak
(sade ya da mercanköşk, kekik gibi otlarla), soya sosuyla hazırlayacağınız
bir sosta bekletip fırınlayarak, nohut ununa bulayıp kızgın yağda
kızartarak, ufalayıp omlet gibi pişirerek, küp şeklinde doğrayıp
sebze ya da çin kavurmalarında, çorbalarda.. Hatta kek, çörek
yapımında bile kullanabilirsiniz.
Soya sütü ve/veya tofu yapımından sonra elinizde bol miktarda
kırık, pişmiş soya fasulyesi kalacak. Ben buna 'soya kırığı' diyorum.
Siz dilediğinizce adlandırabilirsiniz. Aşağıdaki tariflerde kullandığım
soya kırığı da burada bahsedilen kırık, pişmiş soya fasulyesidir.
Bu şekilde bütün halinden daha lezzetli, daha kolay pişen, daha
kolay çiğnenen bir bakliyat oluyor. Soya kırıklarıyla aşağıda
örnek olarak verdiğim tariflerde olduğu gibi soya köftesi (kızartarak
veya fırında), sebzeli yemekler, omlet, kek/kurabiye yapabilir,
börek içi olarak kullanabilir, kıyma (ya da soya kıyması) koyduğunuz
yemeklerde kullanabilirsiniz. Hatta soyalı lahmacun bile yapabilirsiniz!
Soya kırığının fındıksı bir tadı olduğu için salatalara çeşni
olarak katabilir, çorbalara koyabilirsiniz.
Sebzeli Zerdeçallı Soya Yemeği
1 ½ su bardağı soya kırığı, 2-3 yarım halka halinde doğranmış soğan,
3 diş doğranmış sarımsak, 2 kuşbaşı doğranmış havuç, 2 halka halinde
doğranmış pırasa, 250 gr doğranmış ıspanak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı zerdeçal,deniz tuzu, taze çekilmis karabiber
Tavada zeytinyağını ısıtıp soğan ve sarımsakları 5 dakika kadar,
arada karıştırarak, kavurun. Havuç ve pırasayı ilave edip kavurmaya
devam edin. Bütün sebzeler yumuşadığında az suda ezilmiş zerdeçalla
birlikte ıspanak, soya, karabiber ve tuzu da ilave edip dilerseniz
dibini tutmaması için az su koyup bir kapak kapatın ve hafif ateşte
5 dakika daha pişirip servis edin. (4 kisilik)
Sebzeli Soya Köftesi
1 rendelenmiş kuru soğan, 1 rendelenmiş havuç, 1/2 su bardağı
soya kırığı, 1/2 su bardağı yulaf ezmesi, 1 su bardağı süzme yoğurt,
1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz,
deniz tuzu, mercanköşk, zerdeçal, az un, kızartmak için sıvı yağ
Un ve sıvı yağ dışındaki malzemeleri güzelce karıştırın. Bir
kaşık köfte malzemesine elinizle şekil verip una bulayın. Tavada
yağı ısıtıp köfteyi tavaya alın. Aynı şekilde yassı köfteler yapıp
kızartın. Bu köfteyi sıcak olarak yanında salata, pesto sos (fesleğenli
sos) veya domates sosla servis edebildiğiniz gibi köfteye yukarıda
söylediğim gibi dilediğiniz sebze, yeşillik, baharatı koyabilir,
yulaf unu yerine normal unla veya mısır unuyla yoğunlaştırın,
dilerseniz yoğurt yerine 1 veya 2 yumurta koyun. Tercih sizin.
Aynı malzemeyle hazırlayacağınız köfteyi yağlanmış fırın tepsisine
1 parmak kalınlığında yayıp 180'de ısıtılmış fırında 30 dakika
kadar pişirip daha sağlıklı bir köfte elde edebilirsiniz. (4-6
kisilik)
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER
|
BESLENME
>>
Soyayla gelen
sağlık

ANA
SAYFAYA DÖN

|