BÖLÜMLER /
KISA KISA
Adana'da
kavun karpuz üretimi arttı
Adana'nın,Türkiye'nin toplam kavun ve
karpuz
üretiminin yüzde 12'sini karşıladığı, ekim alanları ile
birim alandan elde edilen ürün miktarının artış
gösterdiği bildirildi. Adana İl Tarım Müdürlüğü verilerine
göre, 2001 yılında 3 bin 916 hektar olan karpuz ekim
alanı geçen yıl 4 bin 85 hektara, 541 hektar olan kavun
ekim alanı ise 605 hektara yükseldi. İl Tarım Müdürü
Abdullah Keskin, Türkiye'nin toplam kavun-karpuz
üretiminin 5 milyon 805 bin ton olduğunu ve bunun 639
bin 436 tonunun Adana'da üretildiğini söyledi.
Toplam üretimin yüzde 12'sini karşılayan Adana'da,
ekim alanları ile birim alandan elde edilen ürün
miktarının her geçen gün artış gösterdiğini vurgulayan
Keskin, ''sınır ticareti konusundaki tedbirler olumlu
sonuç verdi'' dedi.
Başta İran olmak üzere başka ülkelerden sınır ticareti
adı altında getirilen ürünlerin, Türk üreticisine yıllarca
zarar verdiğini anımsatan Keskin, şöyle konuştu:
"Üreticilerimiz, genelde o yıl hangi ürün fazla kar
getirdiyse, gelecek yıllarda da aynı ürünü ekiyor. Bu da
zaman zaman üretim fazlasına ve arz-talep dengesinin
üretici aleyhine bozulmasına yol açıyor. Bu nedenle
üretim planlamasına büyük önem vermek gerekiyor."
Napolyon
kirazı umut oldu
Geçen yıl yaşanan
deprem nedeniyle ekonomik
açıdan büyük kayıp veren Afyon'un Sultandağı halkı
kiraz mevsiminin gelmesini bekliyor. Napolyon
kirazları ile ünlü olan Sultandağı ürününün tamamı
dış ülkelere gönderilirken çevre ekonomisine de
büyük katkı sağlanıyor. Kiraz ağaçlarında bugüne
kadar bir zarara ve hastalığa rastlanılmadığını
belirten Sultandağı ılçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri
önümüzdeki günlerde yaşanabilecek soğuk hava
şartlarının kirazı etkileyebileceğine dikkat çektiler.
Geçen yıl Napolyon kirazlarının alımları 6 milyon 400
bin liraya kadar yükselmişti.
4.
Gazipaşa Tarım Fuarı
Gazipaşa Tarım, Kültür ve Turizm Derneği'nce
organize edilen Tarım Fuarı 24-27 Nisan 2003 tarihleri arasında
yapılacak.Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde düzenlenecek olan Tarım
Fuarı'nın bu
yıl 4. sü gerçekleşecek. Fuarda gübre, sera, tohum, sulama, mekanizasyon,
organik tarım, biyoteknoloji ve tarım sektörüne yönelik tüm ekipmanlar
yer alacak.
Bu
yıl patatesler daha lezzetli olacak
İzmir'in Ödemiş ilçesi Ziraat Odası Başkanı
Ahmet Kocaağa, ilçedeki üreticilerin bu yıl patatesi depolamak
yerine Nisan ayına kadar tarlada toprak altında beklettiğini bildirdi.
Kocaağa, patatesin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Ödemiş'te
üreticinin yeni bir uygulamayla ürününü daha iyi değerlendirme
olanağı elde ettiğini söyledi. Üreticinin geçen yıl Eylül ayında
ektiği patatesi altı ay boyunca toprakta bekleterek Nisan ayında
sökmeye başladığına değinen Kocaağa, yaz ürünü patatesin ekiminin
de yine bu ay içinde yapıldığını anlattı. Kocağa, bu şekilde üreticinin
yılın 11 ayı mahsul alabildiğini belirterek, şöyle konuştu: ''Daha
önce güz patatesi depolarda bekletilip piyasaya sürülüyordu. Ancak
depolama aşamasında büyük zayiat veriliyordu. Patateste çürüme,
cücükleme, renk bozulması ve hamlama gibi olumsuzluklar ortaya
çıkıyordu. Depodaki patatesin kalitesi rengi bozulabiliyordu.
Çürüme ve kokmalar olabiliyordu. Üretici bu sıkıntılardan kurtulmak
için bu yıl patatesi Nisan ayına kadar tarlasında toprak altında
bekletmeyi tercih etti. Bu yıl bir yandan patates sökümü yapılırken
diğer yandan yeni ekilen patates çimleniyor. Yılın 11 ayında patates
hasadı yapılıyor.'' Bu yöntemin çiftçiye büyük avantaj sağladığını
belirten Ahmet Kocaağa, toprak altında bekletilen patatesin daha
renkli, lezzetli ve uzun ömürlü olduğunu söyledi. Kocaağa, söz
konusu yöntem sayesinde turfanda patatesin de elde edildiğini
dile getirerek, bu yıl kışın sert geçmesine karşın uygulanan üretim
sistemiyle patateste zarar edilmediğini belirtti. Ahmet Kocaağa,
''patates depoda olsaydı yüzde 20 oranında zarar ortaya çıkardı''
dedi. Yeni ürün yaz patatesinin de iki ay sonra piyasaya çıkacağını
belirten Kocaağa, ilçede 65 bin dekarlık alana ekilen yaz patatesinden
300 bin ton ürün alınmasını beklendiğini açıkladı. Üreticiler
de bir kilo patatesi depoya koymak için yapılan masrafın 30 bin
lira olduğunu belirterek, yeni yöntemle hem depolama, hem de nakliye
masrafından kurtulduklarını ifade ettiler.
Et ithalatı
serbest bırakılmasın
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), TMMOB
Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri
ve Üreticileri Birliği (SETBİR), et ithalatının serbest bırakılmamasını
istedi. TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıfat Akyüz, Ziraat
Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Gürol Ergin ve SETBİR Genel
Sekreteri Prof. Dr. Erkan Benli tarafından yapılan ortak yazılı
açıklamada, son günlerde ''birtakım fırsatçı lobilerce gündeme
getirilen et ithalatı konusunda yeni bir girişim başlattıkları''na
değinerek şöyle dediler: ''Ülkemize 1996 yılından beri canlı hayvan
ve et ithalatı durdurulmuştur. Bu sayededir ki, yıllarca AB'nin
yüksek ihracat teşvikiyle hayvan ve et ithalatı karşısında rekabet
edemeyerek besihanesini kapatan, sektörden uzaklaşan üreticilerimiz,
1996 yılından itibaren yaralarını sarmaya başlamış, sektör tekrar
yatırım yapılır duruma gelmiştir. Unutulmamalıdır ki, bu ithalat
yasağından dolayı İngiltere'den başlayarak tüm Avrupa'yı kasıp
kavuran ölümcül (deli dana hastalığı) ülkemizde görülmemiştir.''
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER
|
BÖLÜMLER
>>
Kısa kısa

ANA
SAYFAYA DÖN

|