BESLENME
Tijen
İNALTONG
Yaz Gelirken
Beş Element
Teorisine göre yaz mevsimsel döngünün en geniş dönemidir ve 'ateş'
elementi ile tanımlanır. Yaz, maksimum aktivite düzeyine ulaşmış
ve artık düşüşe geçmek üzere olan fonksiyonları temsil eder. Baharda
hissettiğimiz canlanma ve heyecan yerini daha dingin, bazen de
biraz miskin devinimlere bıraktı, bırakacak. Ve belki buz gibi
bir bardak su bile söndüremeyecek içimizdeki alevi.
Ateş elementinin organları kalp ve ince bağırsaklar, ateşle özdeş
tatlar 'keskin' ve 'acı' tatlardır. Ateş elementi, yaşamımızda
sıcaklık, renk ve tutkuları yaratır; ateş olmadığında duygusal
sıcaklığımızı da yitiririz. Ancak fazla ısı kalbe zararlıdır.
Sıcak havalardan rahatsız olan kişilerde kalp rahatsızlığı olabilir.
Eklem yerlerinin sıcak ve ağrılı olması, ateş ve susuzluk, kalp
yanması ve vücudu sıcak basması ateşin vücudumuzda nerelerde yerleştiğini
gösterir.Yaz aylarında vücut ısımız yüzeye çıkıp bizi serin ve
canlı tutmaya çalışır. Fazla ateş (sıcaklık) sıcak havalarda serinletici
ve hafif yiyeceklerle dengelenebilir. Yaz, aynı zamanda yılın
geri kalan kısmı için enerji yaratma ve bu enerjiyi depolama zamanıdır.
Enerji düzeyimizin düşük olması böbrek enerjisinin düşük olduğu
anlamına gelir ve bu da kış aylarında yeterince dinlenmediğimiz
içindir. Böyle bir durum söz konusuysa kendinize dikkat etmeniz
gerek, yoksa kış aylarında soğuk algınlıklarından kurtulamazsınız.
Yaz mevsiminin tadı keskin, acı tatlardır. Bu tatların yükselmiş
kalp ısısını dengelediğine inanılır. Ayrıca bu tatlar yılların
kalp ve dolaşım sistemi üzerinde bıraktığı tortuları da temizler.
Yazın özellikle kan miktarını ve kalitesini arttıran yiyecekler
(çünkü kansızlık vücutta birçok dengesizliğe neden olur, beyin,
diğer yaşamsal organlar ve kaslar kansızlıkta işlevlerini yerine
getiremezler) yemek gerekir. Örneğin siyah üzüm, kayısı, barbunya,
maydanoz, yeşil yapraklı bitkiler, tam pirinç ve buğday.
Çin Tıbbı'na göre kalp, ruhun ve zihnin yöneticisidir. Bu dönemde
sakin ve güçlü bir zihin için sakinleştirici şeyler yemek gerek
ki bu etkiyi limon, pirinç, yulaf, buğday ve özellikle kalsiyum,
magnezyum ve silikon içeren besinler (maydanoz, dereotu, nane,
semizotu gibi), badem, susam, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, kuru
incir, kuru baklagiller, kuru kayısı, şeftali, muz, hurma, avokado,
kuru üzüm, bezelye, marul, çilek, elma, havuç, salatalık, karpuz
gibi meyve ve sebzeler gösterebilir. Bağırsakların iyi çalışması
ve bakterilerden korunması için yoğurt çok yararlıdır. Çünkü yoğurttaki
bakteriler bağırsaklarda fazla rafine gıda (ve aşırı ilaç-özellikle
de antibiyotik-kullanımı) tüketiminden dolayı azalan iyi huylu
bakterilerin artmasına yardımcı olur.
Yaz aylarında sağlıklı olabilmek için önerilen ot ve baharatlar
ise şöyle: papatya ve nane çayları (ısı giderici ve sakinleştirici),
dereotu, mercanköşk, kekik (sakinleştirici), fesleğen (sakinleştirici
ve konsantrasyon arttırıcı), sarımsak (kalp ve dolaşım sistemi
için), az miktarda kırmızı biber (kalp ve sindirim sistemi için).
Kabul etmeliyiz ki endüstrileşmiş toplumlarda eski dönemlere göre
çok daha fazla protein, yağ ve et tüketiliyor. Bu tür bir diyetten
dolayı vücutta oluşan aşırı ısıdan kurtulmak için buzlu içeceklere
ve soğuk yiyeceklere sarılıyoruz. Fakat uzun dönemde vücudumuz
bu beslenme tarzından zarar görüyor. Eğer iç organlarımızın da
dış görünüşümüz kadar temiz ve sağlıklı olmasını istiyorsak yaz
aylarında soframızda buzlu içecek veya soğuk yiyecekler yerine
sebze, meyve ve salata gibi serinletici yiyeceklere yer vermeliyiz.
Yoğurtlu
Domates Çorbası (soğuk)
1 rendelenmiş
salatalık
1 doğranmış taze soğan
1 diş dövülmüş sarımsak
1 çorba kaşığı doğranmış dereotu
4 su bardağı domates suyu
1 su bardağı yoğurt
1 doğranmış dolmalık biber
4-5 ince dilimlenmiş çiğ mantar
deniz tuzu ve karabiber
Yoğurda domates suyunu azar azar ilave
ederek çırpma teliyle iyice çırpın. İçine diğer
malzemeleri koyun, iyice karıştırın ve ister
sade isterseniz fırınlanmış küçük ekmek
parçaları ile servisini yapın. (4-6 kişilik)
Çökelek Salatası
250 gr. çökelek peyniri
2 kuşbaşı doğranmış domates
2 ince kıyılmış çarliston biber
1 ince kıyılmış soğan
2 diş doğranmış sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz ve
dereotu karışımı
deniz tuzu, karabiber, kırmızı biber
1 çay kaşığı çörek otu
Tavada yağı ısıtıp soğan, sarımsak ve biberi 5
dakika kavurun. Ocaktan alıp diğer
malzemeyle karıştırın. Dilerseniz uzun bir
Pazar kahvaltısında, dilerseniz hafif bir öğle
yemeğinde yiyin. Bu salataya etli kırmızı biber
de çok yakışır. (2-4 kişilik)
|
BESLENME
>>
Yaz gelirken

ANA
SAYFAYA DÖN

|