ARAŞTIRMA

Zir. Yük. Müh. Dr. Sami Süzer
Trakya Tar. Araş. Enst.
Tritikale Yetiştiriciliği
Tritikalenin Önemi :
Tritikale bitkisi, buğday x çavdar melezinden ABD, Polonya, Kanada
ve Meksika gibi bir çok ülkede uzun süre devam eden ıslah çalışmaları
sonucu marjinal, fakir tarım alanlarından dekardan alınan verimi
artırmak suretiyle, hızla artan Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını
karşılamak amacıyla geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde
yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak
çavdar kullanılmaktadır. Bu melezleme sonucu elde dilen döller,
kromozom sayılarına göre tetrapoloid, hekzoploid veya oktoploid
yapıda olabilir. Bugün başarılı olan tritikale tipleri, makarnalık
buğday ile çavdar melezinden elde edilen hekzoploid (2n=42) genotipe
sahip olan sekonder amfidiploidlerdir. Tritikalenin kıraç, marjinal
alanlara adaptasyonu ve verim potansiyeli A ve B genomuna sahip
makarnalık buğday ebeveyninden, soğuk, asitli, tuzlu topraklarda
yetişebilme özelliği R genomuna sahip çavdardan gelmektedir. Buğday
ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında
tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale buğday
ile arpaya göre biotik (hastalık ve zararlıların sebep olduğu
stres) ve abiotik (kuraklık vs) stress koşullarına daha fazla
dayanıklıdır (Süzer, 2003).
Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen
de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir.
Özellikle tanesi kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır(Belaid,
1994). Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit
kalitededir (Azman, 1997; Preiffer, 1992). Dünyadaki toplam 2.9
milyon ha tritikale ekim alanın % 80'ni kışlık, %20'si yazlık
olarak yapılmaktadır (Bağcı ve Ekiz, 1993).
Tritikale son yıllarda kaliteli buğday unuyla karıştırılarak pasta,
bisküvi, ekmek, kek ve makarna yapımında da kullanılabilmektedir.
(Elgün vd., 1996; Bağcı, 2001).
2. Tritikale Çeşitleri:
Tritikalenin buğdayda olduğu gibi kışlık, fakültatif (alternatif)
ve yazlık tipleri bulunmaktadır. Türkiye'de Tarım ve Köyişleri
Bakanlığınca üretim izinli olan tritikale çeşitleri ve tohumluğunun
temin edilebileceği Enstitü isimleri aşağıda verilmiştir. Tritikale
tohumlarında azda olsa yabancı tozlaşma olduğundan iki-üç yılda
bir üreticiler tarafından tohumlukları yenilenmelidir. Başlıca
tritikale tohumlukları şunlardır:
Tatlıcak-97, Konya, Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık
Hububat Araştırma Merkezince geliştirilip, üretim izni alınmıştır,
kışlık ve fakültatiftir.
Melez-2001, Konya, Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat
Araştırma Merkezince geliştirilip, üretim izni alınmıştır, kışlık
ve fakültatiftir.
Karma-2000, Eskişehir, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünce
geliştirilip, üretim izni alınmıştır, kışlık ve fakültatifitir.
Presto, Eskişehir, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünce
geliştirilip, üretim izni alınmıştır, kışlık ve fakültatiftir.
Tacettinbey, Adana, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesince
geliştirilip, üretim izni alınmıştır, yazlıktır, Akdeniz ve Ege
sahil kuşağı için uygundur.
Tritikalenin Bitkisel Özellikleri:
Tritikale, makarnalık baba ebeveynden gelen özellikler ile yetersiz
yağış alan kurak tarım alanlarına iyi uyum gösterir ve diğer tahıllara
göre birim alandan daha yüksek tane verimi vermektedir.
Tritikale, baba ebeveyn çavdar bitkisinden kötü yetişme koşullarına
mukavemet özelliklerini aldığı için;
Tuzlu tarım alanlarında,
Bor fazlalılığı yani toksitesi olan arazilerde,
Molibden, çinko gibi mikro besin maddesi noksanlığı görülen tarlalarda,
Bazı hastalıkların görüldüğü problemli tarım alanlarında buğday
ve arpadan daha iyi sonuç vermektedir.
Bu gibi problemli alanlarda buğday ve arpa ancak 200-250 kg/da
tane verimi verirken, tritikaleden 400 ile 500 kg/da arasında
tane verimi alınmaktadır. Tritikale bitkisinin boyu yetişme koşullarına
da bağlı olarak 110-120 cm, başak renkleri fizyolojik olumda çeşide
göre açık sarıdan, kahverengiye kadar değişir.
Üretimi Ülkemizde her geçen yıl artmaktadır. Hayvan yemi olarak
dane, kaba yem üretiminde büyük potansiyele sahiptir.
Otlatma amacıyla triticale ekilebilir.
*Dane amber renkli *Uzun orta büyüklükte ve unsu yapıdadır *Hazmolur
protein ve lisin miktarı buğday ve arpadan daha yüksektir *Danede
protein oranı %12-14 *Hektolitre ağırlığı 70-75 kg/Hl *Bin dane
ağırlığı 34-39 gr *Erken hasat olumuna gelir *Dane dökmez,
*Harman olma kabiliyeti iyidir *Demir, çinko, molibden gibi mikro
besin maddeleri noksanlığına karşı arpa ve buğdaydan daha toleranslıdır
*Kışa ve kurak koşullara toleransı iyidir *Yaprak hastalıklarına
tarla koşullarında toleranslıdır.
Tritikalenin Yetiştirilmesi:
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle
kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır.
Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu
gibidir. Azaltılmış toprak işlemesi ve sürdürülebilir tarım ilkeleri
doğrultusunda pamuk, mısır, ayçiçeği, gibi yazlık ürünlerin hasadından
sonra bitki artıkları tarlada goble disk ile iyice parçalanıp
toprağa karıştırılarak 10-12 cm derinlikte yüzeysel işlenmiş bir
tohum yatağı oluşturulur. Gerekirse tarla yüzeyi tırmık yardımıyla
düzgün hale getirilir. Tritikale, Anadolu'nun iç bölgelerde ve
Trakya'da ekim ayında, Akdeniz-Ege sahil kuşağı ile Güneydoğu
Anadolu'da kasım ve aralık aylarında ekilebilir. Dekara 20 kg
civarında tohum yeterli olmaktadır. Normal hububat mibzeri ile
5-6 cm derinliğe ekim yapılabilir. Ekim öncesi tohumluklar sistemik
ilaçlarla sürme gibi hastalıklara karşı ilaçlanmalıdır.
|
ARAŞTIRMA
>>
Transgenik
ürünler öcü mü?
>>
Tritikale
yetiştiriciliği
>>
Kuşburnu
deyip geçmeyin
>>
Adaçayı

ANA
SAYFAYA DÖN


Gübreleme:
Tritikale tarımında en doğru gübreleme önerisi, toprak analizi
sonuçlarına göre yapılabilir. Genel bir gübreleme önerisi olarak
dekardan 600 kg ve üzeri dane verimi hedeflendiğinde, kuru koşullarda
12 kg/da, sulu koşullarda 14 kg/da saf azot yeterli olmaktadır.
Tritikale Tarımında Kuruda ve Suluda Kullanılacak Gübre Dozları:
Tritikale tarımında, fosforlu gübrelerin ekimden önce toprağa
verilmesi, bitkiler tarafından daha sonraki gelişme dönemlerinde
kolay ve yeterli alınmasını sağlar. Azotlu gübrelerin tiritikale
üretiminde ideal uygulanması üçe bölünerek yapılır. Kuruda birinci
uygulamada üçte biri ekimden önce veya ekimle birlikte Amonyum
sülfat (%21) veya 18-46-0 ile 20-20-0 kompoze gübrelerinden
birini kullanarak dekara 20-23 kg, ikinci uygulamada diğer üçte
biri Şubat ayı sonunda üre formunda 8-10 kg/da , son üçte birlik
kısımda Mart ayı sonu veya Nisan ayı başında Amonyum nitrat
(%26) formunda olmak üzere 16-18 kg/da hesabıyla tarlaya verilmesi
uygundur. Sulu koşullarda ise dekardan alınması hedeflenen verim
daha yüksek olduğundan kuru koşullarda kullanılan gübre miktarların
üzerine 2-3 kg/da daha ilave edilebilir.
Tritikale Tarımında Yabancı Ot Mücadelesi:
Tritikale tarımında yabancı ot mücadelesi özellikle yabancı
otların 2-4 yaprak olduğu erken devrede yapılması çok önem taşır
ve yapılması % 20-30 oranında daha fazla verim alınmasını sağlar.
Hızlı gelişme yeteneğine sahip yabancı otlar özellikle Mart
ayının ikinci yarısında faydalı tarla alanını hızla kaplar ve
tritikale bitkisinin gelişmesini engelleyerek ve bitki besin
maddelerine ortak olarak önemli oranda zarar yaparlar.
Tritikale tarımında yabancı ot mücadelesi aynı buğday tarımında
olduğu gibi kültürel tedbirlerle ve kimyasal yöntemlerle yapılmaktadır.
Kimyasal yol ile yabancı ot kontrolünde tarlada bulunan yabancı
ot türüne göre seçilecek herbisitler, ekim sonrası veya çıkış
sonrası ilkbaharda otların 2-4 yaprak devresinde kullanılabilir.
Hasat ve Depolama:
Tritikale hasadı, normal buğday hasadı için ayarlı biçer döğer
ile yapılabilir. Bitkiler hasat olumuna geldiğinde gündüzleri
sabah çiğ kalkınca saat 10'dan sonra buğday gibi normal yükseklikten
hasadı yapılır. Buğdayla yaklaşık aynı zamanda hasat yapılmaktadır.
Hasatta danelerdeki rutubet %12'nin altında olması, emniyetli
bir depolama için gereklidir. Tahılların tümünde olduğu gibi
ürün depoları temiz olmalı, depo içi sıcaklık 28 oC altında
ve ürün rutubeti %12'nin altında olmalıdır.
Sonuç:
Tritikale tarımında yüksek verim alabilmek için iyi bir toprak
hazırlığı, zamanında ekim, toprak analizine dayalı bir gübreleme,
doğru bir yabancı ot mücadelesi ve zamanında hasat yapılmalıdır.
Tritikale tarımı konusunda karşılaşacağınız sorunların çözümü
konusunda Araştırma Enstitüleri ile Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine
danışılması önerilir.
Kaynaklar:
Azman, M.A., Çoşkun, B., Tekik, H. Ve Aral, S. 1997. Tritikalenin
yumurta tavuğu
rasyonlarında kullanılabilirliği. Hayvancılık Araştırma Dergisi,
7,1:11-14.
Bağcı, S.A. ve Ekiz, H. 1993. Tritikale'nin insan ve hayvan
beslenmesinde önemi. 1.
Konya'da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları Sempozyumu.
Sayfa: 135-
156. 12-14 Mayıs 1993. Konya.
Bağcı, S.A. 2001. Alternatif Bir Tahıl Tritikale. Konya Ticaret
Borsası Dergisi. 10:22-29.
Belaid, A. 1994. Nutritive and economic value of triticale as
a feed grain for poultry.
CIMMYT Economics Working Paper, 94-01. CIMMYT, Mexico, D.F.
Elgün, A., Türker, S. Ve Bağcı, S.A. 1996. Paçal yapımında tritikalenin
yumuşak buğday
yerine kullanılması. Un Mamülleri Dünyası, 4-10.
Pfeiffer, W.H. 1992. Triticale improvement strategies at CIMMYT:
Exploting adaptive
patterns and end-use orientation. In:Proceedins, 7th Regional
Wheat Workshop for
Eastern, Central and Sothern Africa.
Süzer, S. 2003. Tritikale Tarımı. Tarım İstanbul Dergisi. 83:26-27.
|