BÖLÜMLER /
KISA KISA
Çaykur Yeşil Çay Üretimine
Start Verdi
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) siyah kuru
çay üretiminin yanında, yeşil çay üretimine de geçmeyi planlıyor.
Çay İşletmeleri Genel Müdürü
Ekrem Yüce, yeşil çay üretimi için hazırlık çalışmalarının sürdürüldüğünü,
üretime ikinci sürgün döneminden itibaren başlamayı planladıklarını
söyledi. Genel Müdür Yüce, ilk etapta 1000 ton olarak planlanan
yeşil çay üretiminin talep doğrultusunda artırılacağını
belirterek, "Uzmanlarımız tarafından yurt
genelinde yapılan incelemeler neticesinde belli bir kitlenin yeşil
çay tükettiğini tespit ettik. Bu kitlenin
ihtiyacını karşılamak için yeşil çay üretimine start vereceğiz.
Çaykur, 15 yıl önce de 2 yıl süreyle yeşil çay üretimi yapmıştı.
Tüketicilerin isteği
doğrultusunda üretime yeniden başlayacağız. Kampanya süresince
üretimi sürdüreceğiz" dedi.
Yeşil çaya şifa amaçlı olarak da ilgi duyulduğunu belirten Yüce,
bilimsel araştırmalar sonucunda yeşil çayın insan sağlığı açısından
yararlı
olduğunun tespit edildiğini söyledi. Yeşil çay üretimiyle birlikte
her yıl biriken kuru çay stoklarının da önüne geçileceği tahmin
ediliyor.
Dünyanın En İyi
Makarnalık Buğdayı GAP Bölgesinde Yetişiyor
Türkiye'nin en büyük kalkınma projesi olan GAP'ın
yürütüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, ekolojik özelliği nedeniyle
dünyanın en iyi makarnalık buğdayı yetiştiği bildirildi. Köy Hizmetleri
Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdulkadir Sürücü, dünyada makarna
ihracatında ikinci sırada olan ülkemizin, ilk sırada yer alan
İtalya'yı zaman zaman geçerek birinci sıraya yükseldiğini söyledi.
Türkiye'nin makarnalık buğday kuşağının Güneydoğu Anadolu Bölgesi
olduğunu, bu nedenle sadece Türkiye'de değil dünyada en iyi makarnalık
buğdayın GAP Bölgesi'nde yetiştiğini bildiren Sürücü, ''makarnalık
buğdayın gen kaynağı ve orijini, Harran ovası ve Yukarı Fırat
havzası dediğimiz bölgedir. Ülkemizin makarnalık buğday üretiminin
tamamına yakını bu bölgeden karşılanmaktadır'' dedi. Güneydoğu
Anadolu Bölgesi'nde tarımsal sanayi dikkate alınarak makarna ve
bulgur fabrikalarının kurulması gerektiğini, bunun için gerekli
hammaddenin bulunduğunu bildiren Sürücü, GAP bölgesinin tamamen
sulamaya açılmasından
sonra hububat üretiminin yıllık 4 milyon ton rekolteye ulaşacağının
tahmin edildiğini belirtti. Sürücü, bununla da iç tüketimin tamamen
karşılanacağı gibi Türk cumhuriyetleri ile komşu ve Körfez ülkelerine
tohumluk olarak buğday satılmasının mümkün olacağını vurguladılar.
Haşhaş
Üreticinin Yüzünü Güldürecek
Kütahya'da haşhaş üreticilerinin bu yıl yüksek rekolte
bekledikleri bildirildi. Toprak Mahsülleri Ofisi Kütahya Şubesi
yetkililerinden alınan bilgiye göre, Simav ve Gediz ilçelerinde
ağırlıklı olarak ekimi yapılan haşhaş, bu yıl üreticilerin yüzünü
güldürecek. Geçen yıl 52 bin 957 dekar olan haşhaş ekili alan
63 bin 435 dekara çıkarken, 2002 yılında 504 ton olarak gerçekleşen
rekoltenin bu yıl büyük bir artışla 3 bin tona çıkması bekleniyor.
Kütahya Ziraat Odası Başkanı Osman Dereköylü, şeker pancarına
kota
uygulamasına başlanılmasının ardından, çiftçilere alternatif ürün
olarak haşhaşı tavsiye ettiklerini söyledi.
İsot Üretimi Arttı
Şanlıurfa, Harran ve Akçakale Ovalarında, yöre insanının vazgeçilmez
damak zevki ''İsot''
biberinin, 34 bin hektar alanda üretiminin yapıldığı ve yaklaşık
88 bin tonluk üretimin gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.
Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ali Koçkaya,
A.A muhabirine yaptığı açıklamada, sulu tarım alanlarında yetişen
''İsot''un ovaların
sulamaya açılmasından sonra üretiminde artış gözlendiğini söyledi.
''İsot''un, özellikle acılı seven
bölge insanı tarafından tüketildiğini, ciğer kebabı, lahmacun,
çiğköfte, döner gibi etli yemekler ile
her türlü sulu yemeklerde kullanıldığını ifade eden Koçkaya, şöyle
dedi: ''Baharat, sebze, salçalık
ve sivri biber olarak yetiştirilen ve yeşil olarak ya da kurutulduktan
sonra tüketilen "isot", büyük bir
özveri sonucu yetiştirilir. İsot, içerdiği capiscin maddesinin
verdiği acılık ve iştah açıcı özelliğine
sahiptir. Söz konusu madde sindirim sistemini bir çeşit dezenfekte
eder.''
|
BÖLÜMLER
>>
Kısa kısa

ANA
SAYFAYA DÖN

Ordu'da Örtü Altı
Sebzeciliği
Ordu'da 2002 yılında örtü altı sebzeciliğinden 7
trilyon lira gelir elde edildiği belirtildi. Tarım İl
Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ilde 450 hektar
alanda, 3 bin 500 plastik örtülü serada, 4 bin ton hıyar, 3 bin
200 ton domates ve 6 bin ton da marul, yeşil soğan, ıspanak üretimi
yapıldı.
Yetkililer, bahçelerindeki fındık ağaçlarını kesen birçok üreticinin
örtü altı sebzeciliğe yöneldiğini
belirterek, seracılık yapmak isteyenlere İl Özel İdare kaynaklarından
kredi yardımı yapıldığını kaydettiler.
Tariş Zeytin ve
Zeytinyağı Birliği zeytinden Umutlu
Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde açıklama yapan TARİŞ
Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, 2003-2004 yılı
zeytinin yok yılı olmasına karşın 90-100 bin ton rekolte beklediklerini
ve umutlu olduklarını söyledi. Cahit Çetin,
birliğe üye zeytin üreticilerini desteklemek amacıyla güçlendirme
kredisi ve devam eden alım kampanyası bitimi öncesinde fark verileceğini
söyledi. Bu yılın zeytinde yok yılı olmasına rağmen iyi ürün beklediklerini
ifade eden Cahit Çetin, bu durumunda ülke ekonomisine katkıda
bulunacağını söyledi. Çetin, 31 Temmuz
tarihinde birliğin zeytinyağı alım
kampanyasının sona ereceğini belirterek, üreticilere zeytinyağında
litre başına 200 bin lira fiyat farkı verileceğini söyledi. Çetin,
zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanan durgunluğun Avrupa ülkelerinin
tatilde olmasından ve fiyatlardaki durgunluğunda doların hızla
düşmesinden kaynaklandığını söyledi.
Seracılık, Gebzeliler'in
de Yeni Gelir Kaynağı Oldu
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde üreticilerin seracılığa
ilgisi artıyor. İlçede üç yıl önce sadece 20 olan sera sayısı,
ekonomik sıkıntı içinde olan ve ek gelir elde etmek isteyenlerin
ilgisi sonucu 800'e ulaştı. Gebze İlçe Tarım Müdürü Ömer Yılmaz,
yaşanan ekonomik krizler nedeniyle üreticilerin seracılığa büyük
ilgi gösterdiğini belirterek, Kocaeli Valiliği ve Gebze Kaymakamlığı
tarafından seracılık yapmak isteyenlere
destek sağlandığını bildirdi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma
Vakfı'nın sıfır faiz ve 4 yıl vadeli kredi imkanlarıyla kurulan
sera sayısının 800'e çıktığını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri
verdi:
"Kâr oranının yüksek olması nedeniyle seracılık alanında
vatandaşın yoğun talebiyle karşılaştık. Valilik ve kaymakamlık
bu taleplere destek verdi. 320 metrekarelik seralarda, kaliteli
tohum randımanlı kullanılıyor ve kontrollü üretim yapılıyor. Yılda
7-8 ton ürün alan, yaklaşık 5 milyar lira gelir elde ediyor."
|