BÖLÜMLER /
KISA KISA
Kansere Karşı Karpuz
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden karpuz
içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özeliği olduğu
bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik
Bölümün'nde Uzman Diyetisyen Betül Çiçek, karpuzun kansere karşı
koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından zengin bir meyve
olduğunu söyledi. Çiçek; “Laykopen antioksiden özelliği nedeniyle
serbest radikaller denilen toksinlerin sağlıklı doku ve organlara
bağlanmasını engeller” dedi.
Çumra
Kavunu Pazara Çıkıyor
Konya'nın Çumra ilçesinde yetiştirilen ünlü Çumra kavunu, önümüzdeki
haftadan itibaren pazarda müşteri ile buluşacak. Çumra Ziraat
Odası Başkanı Salih Acar, yaptığı açıklamada, Adana kavunundan
sonra piyasaya çıkan Çumra kavununa adını ve kokusunu veren en
önemli unsurun bereketli toprak ve özenli bakım olduğunu söyledi.
Sarı ve siyah renkte olan ''Altınbaş''ın yanı sıra yörede ''Çini
kızı'' cinsi kavunun da yetiştirildiğini belirten Acar, pazara
çıkacak kavunun, bu yıl uygun iklim şartları nedeniyle geçen yıla
oranla daha lezzetli olmasının beklendiğini ifade etti.
4-5 yıldır Çumra'da, kavunun kökünü çürütebilen tabandan sulama
yönteminin terk edilerek, yukardan yağmurlama ile sulama uygulamasına
geçildiğini anlatan Acar, ''Organik gübre ve yağmurlama sulama
ile yetiştirilen kavundan daha iyi sonuç alıyoruz. Ürünlerimiz,
aracılar vasıtasıyla Rusya'nın yanı sıra Türk Cumhuriyetleri'ne
de gönderiliyor'' dedi.
Acar, geçen yıllarda fazla ekim yapıldığı için tüketicinin ürünü
satmada büyük sıkıntı çektiğini anımsatarak, ''Bu yıl ekim alanı
yüzde 25 kadar azaltılarak, 5 bin dekara düştü. Çiftçi, kaliteyi
artırmak ve pazarlama sorunu yaşamamak için üretim alanını daralttı''
diye konuştu. Çumra kavununun kilo fiyatının 200 bin liradan aşağı
düşmeyeceğini belirten Acar, üretimde gösterilen titizliğin kazanca
yansıyarak, kavunun bu yıl üreticinin yüzünü güldürmesini beklediklerini
söyledi.
Şeftali Rekoltesi
Arttı, Fiyatlar Düştü
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, şeftali üretiminde geçtiğimiz
yıllara göre rekoltenin artması sonucu, fiyatlarda da düşüş yaşandı.
Yurtdışına şeftali ihracatının sona ermesinin ardından üreticiler
iç piyasaya yönelirken, geçtiğimiz haftaiçi 500 bin ile 750 bin
lira arasında satılan şeftalinin kilosu 150 bin liraya kadar düştü.
Lapseki Şeftali Üreticileri Başkanı Recep Avcı, şeftalide bu yıl
geçtiğimiz yıllara göre, rekoltenin arttığını belirterek, "İlçe'deki
soğuk hava deposunun yetersiz kalması nedeniyle, zarar etmemek
için fiyatları düşürmek zorunda kaldık. Geçtiğimiz haftalarda
kilosunu 500 bin ile 750 bin liradan sattığımız şeftaliyi bu kez
yaklaşık 7 kilogramlık kasalarla 1 milyon liradan satmaya çalışıyoruz"
dedi.
Toptan
Yumurta Fiyatları Düştü
Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri ve Afyon'un
Başmakçı ilçesi'nde, toptan yumurta fiyatları, bu hafta düştü.
Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel
Müdürü Ünal Yılmaz, geçen hafta 5 bin 400 lira ucuzlayan yumurta
fiyatlarının, bu hafta da aynı miktarda düşüş gösterdiğini belirtti.
Yılmaz, yumurta talebinin azalması nedeniyle fiyatların iki haftadır
ucuzladığına dikkati çekti. Kayseri'de toptan yumurta fiyatları
37 bin 800 ile 97 bin 200 lira arasında değişirken, bakkal ve
marketlerde yumurtanın tanesi 110-125 bin liradan satılıyor.
Afyon'un Başmakçı ilçesinde ise yumurta fiyatları haftaya 5 bin
lira ile 12 bin lira arasında değişen fiyat düşüşüyle başladı.
Buna göre, Başmakçı'da, duble yumurta 110 bin liradan 98 bin liraya,
anaç yumurta 107 bin liradan 95 bin liraya, yeni anaç yumurta
102 bin liradan 90 bin liraya, yarka yumurta 88 bin liradan 76
bin liraya, piliç yumurta 65 bin liradan 55 bin liraya, kılavuz
yumurta ise 40 bin liradan 35 bin liraya düştü. Afyon marketlerinde
yumurta 90 bin liradan satılıyor.
Anzer
Balında Düşük Rekolte
Ballıköy Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi As Başkanı Mustafa
Lezgioğlu, yörede bulunan bin 500 kovandan bu sezon sadece 200
kilo dolayında bal üretimi beklediklerini belirtti. Lezgioğlu,
yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en fazla tanınan balı olan Anzer
Balı'nın sağımının yapılmaya başladığını belirterek, bu sezon
düşük bir bal rekoltesi olacağını vurguladı. Lezgioğlu, Anzer
yöresinde bu sezon mevsimin erken başlayıp erken bittiğini ifade
ederek, ''Anzer'de bu sezon bin 500 kovandan ancak 200 kilo dolayında
bal rekoltesi bekliyoruz'' dedi. Lezgioğlu, balların kooperatifte
yapılacak tahlilleri sonucunda satışının yapılacağını belirterek,
geçtiğimiz yıl kilosu 225 milyon liradan satılan Anzer Balı'nın
bu yıl ki fiyatının 275 ile 300 milyon lira arasında olacağı bildirdi.
|
BÖLÜMLER
>>
Kısa kısa

ANA
SAYFAYA DÖN

|