BÖLÜMLER /
KISA KISA
Avrupalılar Tekirdağ şarabı içiyor
TEKEL Tekirdağ İçki Fabrikası'ndan geçen
yıl Avrupa'nın değişik ülkelerine 3,5 milyon litre şarap ihraç
edildiği bildirildi. Tekirdağ İçki Fabrikası yetkililerinden alınan
bilgiye göre, 2002 yılında 1,5 trilyon lira değerinde 9 milyon
kilo yaş üzüm alımı yapıldığı belirtildi.
Yetkililer, alınan üzümlerin işlenerek şarap yapıldığını belirterek,
“2002 yılında üretmiş olduğumuz şarapların 3,5 milyon litresini
şişe ve dökme olarak ihraç ettik. En fazla şarap ihraç ettiğimiz
ülkeler arasında Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç ve Norveç gelmekte.
Bu ülkeler bölgemizdeki üzümlerden üretilen şarapları tercih ediyorlar”
dedi. Trakya bölgesinde, gamay, şenso, adakarası, papazkarası,
semillon, yapıncak üzümlerinden beyaz ve
"GA - TE' 03 ULUSLARARASI
SERA VE TOHUMCULUK FUARI" ertelendi
Kötü
hava şartları Gaziantep'te yapılması planlanan tarım fuarını erteletti.
Ga-Te Fuarcılık A.Ş. tarafından
organize edilen ve 6-9 Mart 2003 tarihleri arasında yapılması
planlanan uluslar arası sera ve tohumculuk fuarı, Gaziantep'te
ki yoğun kar yağışından dolayı 08-11 Mayıs 2003 tarihlerine ertelendi.
Aşırı kar yağışı yüzünden fuar alanındaki standlar kar altında
kalarak
bir kısmı yıkıldı bir kısmı da kullanılamaz hale geldi.
Antalya Avrupa ve Rusya'nın sebze-meyve
deposu olacak
Antalya Büyükşehir Belediye
Başkanı Bekir Kumbul, Antalya Toptancı Hali'nin, yapılacak
paketleme ve soğukhava deposu ile Avrupa ve Rusya'nın sebze-meyve
deposu olacağını
bildirdi. Toptancı Hali'ni ziyaret eden Kumbul, burada gazetecilere
yaptığı açıklamada,
belediyeye ait Toptancı Hali'nin, Türkiye'nin en büyük toptancı
hal'lerinden biri olduğunu
belirtti. Antalya'da, iklimin uygun olması nedeniyle yıl boyunca
üretim yapılabildiğine dikkati
çeken Kumbul, Toptancı Hali`ne "Paketleme ve Soğuk Hava
DepolamaTesisleri"kurulacağını söyledi. Bu konuda proje hazırladığını
ve çalışmaların
büyük bir hızla sürdürüldüğünü anlatan Kumbul, şöyle konuştu:
"Paketleme ve Soğuk Hava
Deposu, en son teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilecek. Günde
200 TIR yanaşabilecek
şekilde, 4 - 5 bin dönüm alan üzerinde kurulacak tesisler tamamlandığında
Antalya, Avrupa
ve Rusya pazarının sebze-meyve deposu olacak. Belediye olarak
ihracata da
başlayacağız."
Kumbul, bu tesisler içinde, sebze ve meyvelerde zirai ilaç kalıntısı
bulunup bulunmadığını
belirleyecek, "Rezüdü Laboratuvarı``nın da yer alacağını
sözlerine ekledi.
Aşırı soğuklar kirazı olumsuz etkiledi
Hava sıcaklığının ani düşüşü nedeniyle
kirazıyla ünlü Konya'nın Akşehir ve Afyon'un Sultandağı İlçelerinde,
henüz kış soğuklarına alışma evresinde olan meyve gözlerinin önemli
oranda zarar gördüğü bildirildi. Akşehir Tarım ilçe Müdürü Bahri
Karaman, kış aylarında
ortaya çıkan meyve gözlerinin normal hava şartları altında kendisini
soğuklara alıştırdığını söyledi. Meyve gözlerinin soğuğa alışmasının
meyve üretimi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan
Karaman, geçen yıl bu evrede gözlerin soğuktan etkilenmediğini
ve meyve üretiminin beklenenin üzerine çıktığını belirtti.
Bu yıl ise yaptıkları incelemelerde kış dönemi
uyanmaya başlayan kiraz ve vişne meyve gözlerinin sıcaklıkların
ani düşüşü nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten Karaman, şöyle
devam etti: "Henüz soğuklara alışma evresinde olan meyve
gözleri, beklenmedik bir sıcaklık düşüşüyle karşılaştı. Bu durum,
gözlerin donmasına ve büyük kayıplara yol açtı. Afyon'un Sultandağı
ilçesinde yüzde 54'e varan oranda zarar gören meyve gözleri, Akşehir'de
yüzde 30'lara ulaştı." Bunun kiraz ve vişne üretimini geçen
yıla göre
oldukça azaltacağını bildiren Karaman, "Özellikle yurt dışına
ihraç edilen kiraz ile geçimini sağlayan çiftçi, büyük yara alacak.
Kirazıyla ünlü bölgede üretimin düşmesi, fiyatları da artırabilir"
dedi.
Maraş biberi tescillendi
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın
(KATSO) 2001 yılı sonunda başlattığı tescil çalışmaları tamamlandı.
Buna göre, Kahraman-maraş kırmızı biberi, KATSO adına tescillendi.
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, kırmızı biberin Kahramanmaraş
için son derece önemli bir tarım ürünü olduğunu belirterek, "Kırmızı
biber, Türk Patent Enstitüsü tarafından 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin
Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde
Kahraman-maraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve Şanlıurfa
illerini kapsayacak şekilde, menşei adı olarak 'Maraş Biberi'
şeklinde tescil edilmiştir" dedi.
"Maraş Biberi" ismini ve logosunu
kullanmak isteyen üreticilerin KATSO ile karşılıklı sözleş-me
imzalamaları gerektiğini kaydeden Başkan Balduk, "Kalite
standardının korunması ve hak-sız rekabetin önlenebilmesi açısından
yıllık denetimler yapılacak. Bu arada, işleme ve tekniğine uygun
üretim yapmayan işletmelerin isim ve logo kullanım hakları ellerinden
alınaca-ğı gibi resmi makamlar nezdinde gerekli girişimlerde yapılacaktır"
diye konuştu.
KATSO' nun başvurusunun yerel ve ulusal basında
üçüncü şahıslara duyurusunun ardın-dan 6 aylık resmi ilan süresi
içerisinde herhangi bir itiraz gelmediği için tescilin yapıldığı,
tescil işaretinin logosunun bulunduğu ürünlerin tüketiciler tarafından
güvenilir ve kalite standartlarına uygun ürün olarak değerlendirlieceği
bildirildi.
Kivi
üretimi yedi yılda on kat arttı
Türkiye'de özellikle Doğu ve Orta Karadeniz bölgesinde
üretimi yapılan kivinin üretim alanların son 7 yılda 10 kat artış
gösterildiği bildirildi. KTÜ Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rüstem Cangi, yaptığı açıklamada,
dünyada son 30 yıl içerisinde üretim alanı ve tüketimi en fazla
artan ürünlerden birinin kivi olduğunu ve yıllık üretimin 1 milyon
ton civarında olduğunu belirtti. Türkiye'de kivinin 15 yıllık
bir geçmişinin bulunduğunu da anımsatan Cangi, sözlerine şöyle
devam etti:
"Ülkemizde kivi üretimi 1996 yılında 400 dekardan 85 ton
olarak gerçekleşirken, bugün üretim alanı yaklaşık 10 kat artarak,
üretim alanı yaklaşık 4 bin dekara üretim ise 2 bin tona yaklaşmıştır.
Ülkemizde kivi üretiminin büyük bir kısmı ise Rize, Artvin, Trabzon,
Yalova, Ordu ve Giresun illerinde gerçekleşiyor." Kivinin
her yaştaki insan tarafından tüketilebilmesi ve damak tadına uygun
olmasının, bu ürünün artış göstermesinde etkili olduğunu da ifade
eden
Cangi, şöyle konuştu:
"Bölge ekolojisine uygun gösteren kivi, fındık ve çay ürününe
ek olarak önemli bir ekonomik potansiyele de sahiptir. Dekardan
1,5-2 ton ürüne karşılık, geçen yıl 2-3 milyar civarında yıllık
bir gelir elde edilmesi bölge üreticilerini kiviye yöneltmiştir.
Özellikle C Vitamini yönünden zengin olan kivi, C Vitaminini turunçgillerin
iki katı, elma ve şeftalinin 10 katı kadar içermektedir."
Cangi, kivinin Türkiye`de 10 yıl sonra 25 - 30 bin tonlara ulaşabileceğini
ve böylelikle bu ürünün ihracatının da gerçekleştirilebileceğini
sözlerine ekledi.
|
BÖLÜMLER
>>
Kısa kısa

ANA
SAYFAYA DÖN

|