SEKTÖREL
Mısırda
tohumun önemi
HAZERA
TOROS TOHUMCULUK A.Ş. olarak mısır tohumculuğu
konusunda Amerikan GOLDEN WEST firması ile üreticilerimize
yeni alternatifler sunmak amacıyla başlattığımız
çalışmalar sonucunda KORDUNA mısır çeşidini
kullanıma sunmuş bulunuyoruz. Bu çeşidimiz
1999 yılında Tarım Bakanlığı Tescil
denemelerine giren 22 çeşit arasında birinci sırayı
almıştır. Böyle bir çeşidi Türk üreticilerinin
hizmetine sunmaktan mutluyuz.
KORDUNA
-
Adaptasyon kabiliyeti yüksek
- Düşük
sıcaklıkta da iyi çıkış sağlar
- Kurağa
dayanıklıdır
- Olumdan
sonra dane nemi hızlı düşer
- Yatmaya
çok dayanıklıdır
- Makınalı
hasada uygundur
- Derin kök
sistemine sahiptir
- İstikrarlı
ürün kalitesine sahiptir
- Verim
potansiyeli çok yüksektir
-
Karadeniz, Marmara ve Trakya da ana ürün, Ege ve
Akdeniz bölgelerinde hem ana hemde II. ürün,GAP
bölgesinde ise II. olarak ekilebilir
- Silaja
uygundur
ÖZELLİKLERİ:
Erken çıkış
: Mükemmel
Bitki
boyu : Orta
Sap
mukavemeti : Çok iyi
Kök
mukavemeti : Mükemmel
Koçan
uzunluğu : 24-26 cm
Dane
kuruma : Çok hızlı
Dane
rengi : Sarı
Hastalıklara
mukavemet : Çok iyi
Ekim sıklığı
: 8000-8500 Tohum/Dekar
Yetişme
süresi : FAO 680
KONSUR
- Her türlü
toprağa çok iyi adaptasyon yeteneği vardır
- Hızlı
ve sağlıklı ilk gelişme gösterir
- Kurağa
dayanıklıdır
- Olumdan
sonra dane nemini hızla kaybeder
- Yatmaya
karşı çok dayanıklıdır
- Tarlada
üniformitesi yüksektir
- Makinalı
hasada uygundur
- Çok yüksek
verim potansiyeli vardır
- Ürün
kalitesi istikrarlıdır
-Ege,
Akdeniz ve GAP bölgelerinde II. ürün diğer bölgelerde
ana ürün olarak ekilir

ÖZELLİKLERİ:
Çıkış:
Çok iyi
Bitki
boyu : Orta
Sap
mukavemeti: Çok iyi
Kök
mukavemeti: Mükemmel
Koçan
uzunluğu: 20-22 cm
Dane
kuruma : Çok hızlı
Dane
rengi: Portakal sarısı
Hastalıklara
mukavemet: Çok iyi
Ekim sıklığı:
8000-8500 Tohum/Dekar
Yetişme
süresi: 640 FAO
İKLİM
VE SU İSTEĞİ
Mısır dünya'da
çok değişik iklim koşullarında yetişebilme
özelliğine sahiptir. 58 derece kuzey, 40 derece
güney enlemleri arasında deniz seviyesinden daha
düşük yerlerle yüksekliği 4000 metreye varan
yerlerde yetişebilmektedir. 125 günlük bir mısırın
tükettiği toplam su miktarı iklime bağlı
olarak 400-800 mm arasında değişir. Mısır'ın
en iyi gelişebildiği sıcaklıklar ortamdaki su
miktarına göre değişiklikler gösterir. Mısır
üretimi için ideal hava; gündüzleri 24-32
derece sıcaklık ve güneşli günler, 13-14
dereceye kadar düşen serin geceler, genelde yetişme
süresince ve özellikle tozlanma zamanı %50'nin
üzerinde nisbi nem.
Mısır
oldukça geniş PH sınırları arasında (PH=5.5-8.0)
yetişebilir. Optimum toprak PH'sı 6.0-6.5 dir. Mısır
çimlenme döneminde tuzluluğa dayanıklıdır.
Bununla beraber tuza ve tuzlu sulama suyuna hassas
bitkiler grubundandır. Mısır bitkisi geçirgenliği
iyi fazla su tutmayan toprakları tercih eder.
Bunlar genellikle kil içeriği fazla olmayan
siltli topraklardır. Bununla beraber drenajı ve
tesviyesi iyi sulamadan sonra yüzey suyu kalmayan
killi topraklarda da yetişir.
TOPRAK
HAZIRLIĞI
Mısırda
toprak hazırlığını ana ve II. ürün bazında
ayrı ayrı düşünmek zorundayız. Ana üründe
toprak hazırlığı geleneksel pamuk tarımındaki
toprak hazırlığından önemli bir farklılık göstermez.
Marmara ve Karadeniz bölgeleri dışında kalan
diğer bölgelerde yoğun olarak yapılan II. ürün
mısır tarımındaki toprak hazırlığı şu
konularda önem arzetmektedir.
1-
Zamandan kazanmak için birim zamanda fazla alan işlemek.
2- Toprak
işleme girdilerini minimuma indirmek
3- İyi
bir tohum yatağı hazırlamak.
II. ürün
mısır tarımında zaman çok önemlidir. Ekim
zamanında kaybedeceğimiz gün sayıları hasada
misli yansıyarak gecikmelere veya dane
rutubetinin yüksek kalmasına neden olmaktadır.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|