BÖLÜMLER
Biberde
yaşanan sorunlar ekolojik tarım
üretiminde denetim ve çezaların artırılmasını
sağladı
İlaç ve hormon korkusuna çözüm;
"ekolojik tarım"
Son
günlerde yazılı ve görsel basının en fazla işlediği
konu; ilaçlı ve hormonlu sebze ve meyvelerin AB
kapısından döndürülüşüyle patlak veren, sağlık
endişesi hakkındaydı.
Gündem, herkesin ahkam keseceği bir konuda olunca,
her kafadan bir ses çıkması engellenemedi. İş,
tüketicilerin uykularını kaçırma boyutlarına kadar
vardırıldı ama nedense, bu tür sorunların kesin
çözümü olan farklı uygulamalar basının fazla ilgisini
çekmedi. Çünkü, uzun vadeli çözümler cazip gelmiyordu
ve günlük yaşayan basınımızın da günlük çözümleri
duyurmaya ihtiyacı vardı.
Oysa,
dünya insanı bir asır önce başladığı sağlıklı
ürünler elde etme trendine son 30-40 yılda oldukça
hız
vermişti. Organik ya da ekolojik ürünler adı altında
yoğunlaştırılan yeni üretim metotları, verimi
daha düşük ve belki şekli daha bozuk olsa da,
kaliteli ve kesinlikle daha sağlıklı sebze ve
meyveler elde edip tüketme alışkanlığını giderek
arttırıyordu. Ülkemizin bu üretim metoduna tepkisi
fazla sempatik olmasa da, son 10 yılda giderek
artan dozda üretim yapıldığı da sevindirici bir
gerçekti. Ama iş tüketime gelince, ürünün çoğu
dışarıya ihraç ediliyordu. Bize ne olacaktı ki;
hangi hastalık bizim belimizi bükebilmiş ki, fazla
ilaç ve hormon kalıntılarından ürküp kaçalım !
Ekolojik
Tarım uygulamaları konu-sunda öncü çalışmalar
yapan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğre-tim
üyesi ve Ekolojik Tarım Derneği Başkanı Prof.
Dr. Uygun Aksoy, ülkemiz adına trenin kaçırılmak
üzere olduğunun sinyallerini veriyor. Prof. Aksoy,
Türkiye'de ilk ekolojik tarım uygulamasının 1984
yılında başladığını ve ilgili yönetmeliğin de
1994 yılında çıkarıldığını belirterek, o yıllarda
İtalya gibi ülkelerle aynı seviye-lerde başlayan
ülkemizin ekolojik tarım adına çok gerilerde kaldığını,
İtalya'nın ise Dünya 3.'lüğünü yakaladığını hatırlatıyor.
Prof.
Aksoy'a göre; Dünya Ticaret Örgütü rakamları,
2000 yılında tüm dünyada 15 milyon hektarlık bir
alanda ekolojik tarım yapıldığını ve 17.5 milyar
dolarlık bir üretim potansiyelinin söz konusu
olduğunu ekliyor. Avustralya'nın 7 milyon hektarla
başı çektiği bu üretim
metodunda, Arjantin 5.5 milyon tonla ikinci ve
İtalya da 2 milyon hektarla üçüncü sırada yer
alıyor. Ülkemiz ise, 6-7 yıl önce yola birlikte
çıktığı İtalya'nın çok gerisinde kalarak, bugün
ancak 50 bin hektarla yarışı gerilerden izliyor.
Dünya'daki
ekolojik tarım üretiminin yarısına yakınının hayvansal
üretimde gerçekleş-tirildiğini belirten Prof.
Aksoy, ülkemizde ise sadece az miktarda balın
bu çerçevede üretildiğini, 1999'da 300 hektar
da üretim yapan Tunus'un bile 3 yılda 15 bin hektara
ulaştığını ve bu konuda özel bir araştırma enstitüsü
bile kurduğunu sözlerine ekliyor.
Aynı
konuda, başka bilim adamları da gerekli uyarıları
yaparak ekolojik tarımın önemini vurguluyorlar.
Örneğin; Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari
Bilimler Fakültesi' nden Prof. Dr. Recai Çınar,
geliş-mekte olan ülkelerde, yılda 500 bin kişinin
kimyasal ilaç, gübre ve hormon kullanımının olumsuz
etki-siyle zehirlendiğini, bunlardan 5 bin kişinin
hayatını kaybettiğini vurgu-layarak, çözümün ekolojik
tarımda aranması gerektiğini ileri sürmek-tedir.
Özellikle bazı böcek öldürücü
ilaçların, uzun dönemde kanser, genlerde değişiklik
ve ana karnındaki bebeklerde anormal-likler şeklinde
kötü sonuçlar doğurduğunu belirten Prof. Çınar,
ekolojik tarım uygulamalarının çevreye ve insana
dost olduğunu, 10 yıl içinde dünyada 100 milyar
dolarlık bir büyüklüğe erişecek olan ekolojik
tarım ticaretinde yarışabil-mek için, ülkemizde
bugün için 41 firmanın çaba göstermesine ek olarak
daha fazla desteklenen bir üretim biçiminin tercih
edilmesine gerek olduğunu vurgulamaktadır.
Yine
de, çeşitli bilim çevrelerinin ve Tarım Bakanlığı'nın,
ekolojik tarım-la yakından ilgilenmeye başlaması
konunun sevindirici yanı. Ege ve Akdeniz yöresine
dağılmış firmalar sözleşmeli çiftçilerle ürettikleri
ürünleri çoğunlukla dışarıya ve giderek artan
ölçülerde de iç piyasa-ya sunmaya çalışırken,
Tarım Bakanlığı da, organik tarımla ilgili yeni
bir yasa taslağı hazırladı.
Organik
Tarım Yasa Taslağı
Organik
Ürünlerin Üretimi, Tüke-timi ve Denetlenmesine
Dair Kanun Taslağı ve ek olarak hazırlanan yönetmeliklerle,
ekolojik tarım uygulamalarına çeşitli düzenle-meler
getiriliyor. Bu düzenleme-lerden bazıları şunlardır;
1-Ekolojik üretim yapmak isteyen-ler, çıkarılacak
olan yönetmeliğe uygun hareket edecekler. Aykırı
davrananlara 10 milyar liralık para cezası uygulanacak
ve buna rağmen aksaklıkları gidermeyenler faaliyet-ten
men edilecek..
2- Ekolojik ürünler açıkta satılama-yacak. Ana
caddeler ve günde 1000'den fazla aracın geçtiği
yollarda, açıkta veya mağaza vitri-ninin caddeye
bakan kısmında sergilenemeyecek. Ayrı reyonlarda
ve reyon üzerinde ekolojik ürün satış yeri etiketi
bulundurularak satış yapılacaktır. Bu kurala uyma-
yanlara 20 milyar lira para cezası verilecek ve
tekrarı halinde de satış izinleri iptal edilecektir.
3- Sertifikası olmayan ürünler ekolojik ürün olarak
satılama-yacaktır. Bu kuralı bozanlar için de,
20 milyar lira para cezası ve satış izni iptali
ön görülmektedir.
4- Etiketler üzerinde ürünle ilgili ayrıntılı
bilgi olacak, yanıltıcı bilgi ve ambalaj kullananlara,
20 milyar lira para cezası verilecek ve haklarında
suç duyurusu yapıla-caktır.
5- Analizlerde kalıntı tespit edilen ekolojik
ürünlerin yurt içi ve dışına satılması yasaklanacak,
iki kez kalıntı tespiti yapılan firmaların üretim
izinleri kaldırılacaktır.
6- Standartlara uymayan organik girdi ve gıda
maddelerinin serbest bölgeler dahil yurda sokulması
yasaklanacak, aynı şekilde para cezaları ve izin
iptalleri uygulama-sına gidilecektir.
7- Karayollarındaki ana yollara 1 km., ağır sanayi
tesisleri, reaktörler ve enerji santrallerine
3 km.'den daha yakın mesafelerdeki tarım arazilerinde
organik tarım yapıla-maz.
8- Denetimleri, kurulacak olan Organik Tarım Komitesi
yapacaktır.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|
BÖLÜMLER
>>
Kısa kısa
>>
Sempozyum
>> Ekolojik
tarım
>>
Kongre / Yem sektörü
buluştu
ANA
SAYFAYA DÖN
Prof Dr. Uygun Aksoy
Ekolojik Tarım Derneği Başkanı
Ekolojik Tarım uygulamaları konusunda öncü çalışmalar
yapan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim
üyesi ve Ekolojik Tarım Derneği Başkanı Prof. Dr.
Uygun Aksoy, ülkemiz adına trenin kaçırılmak üzere
olduğunun sinyallerini veriyor. Prof. Aksoy, Türkiye'de
ilk ekolojik tarım uygulamasının 1984 yılında başladığını
ve ilgili yönetmeliğin de 1994 yılında çıkarıldığını
belirterek, o yıllarda İtalya gibi ülkelerle aynı
seviyelerde başlayan ülkemizin ekolojik tarım adına
çok gerilerde kaldığını, İtalya'nın ise Dünya 3.'lüğünü
yakaladığını hatırlatıyor. |