SEKTÖREL
Orijini
Feijoa (Feijoa sellowiana ya da Acca sellowiana ) Myrtaceae familyasına
dahil olan bir türdür. Anavatanı Güney Amerika'dır. Brezilya,
Paraguay, Uruguay, ve Kuzey Arjantin'de doğal olarak yetişmektedir.
Avrupa'ya 19. Asrın sonlarında getirilmiştir. Bu yüzyılın başında
da Avrupa ve özellikle Akdeniz ülkelerindeki arboratum ve botanik
bahçelerinde yer almaya başlamıştır. (Pugliano,1987)
Ticari olarak yetiştirildiği ülkelerin başında ABD (Kalifornia
Ve Florida), Yeni Zelanda, İsrail ve İtalya gelmektedir. Benzer
iklimi olan diğer bazı ülkelerde de bazı koleksiyonlarda bitki
yer almaktadır.
Botanik
özellikleri
Ağaçcıklar 3-4 m boylanırlar. Topraktan itibaren dallanma eğilimindedirler.
Dip sürgünleri temizlenmezse iri gövdeli toplu bir çalı formu
alırlar. Bitkiler kışın yapraklarını dökmezler, her zaman yeşildirler.
Yapraklar 4-6 cm boyunda ve ovaldirler. Sert yapılı ve gevrek
olan yaprakların üst yüzleri parlak koyu yeşil, alt yüzleri hafif
tüylü ve grimsidir. Dalları yanlara doğru büyür ve çok gevrektir.
Çiçekleri bu bitkinin en dikkat çekici organlarıdır. Çok güzel,
büyük çiçekleri vardır. Tomurcuklar yaprak koltuklarında oluşur
ve çiçek sapları 3-4 cm uzunluğundadır. Taç yaprakları 5'li, uzun
ve dışları beyaz renklidir. İç ve dip kısımları kırmızıdır. Stamenleri
dik, uzun iplikler şeklinde, koyu kırmızı renkli ve çok sayıdadır.
(her çiçekte 80 civarında). Polen kesecikleri iri ve sarı renklidir.
Çiçekler toplu olarak bulunur ve açarlar. Bu nedenle çok dekoratif
ve göz alıcıdırlar. Fizyolojik olarak da hermefroditdirler (kendine
verimli). Çiçeklenme Yalova ekolojisinde Haziran başında başlar
ve 1,52 ay devam ederler. Bu dönemde beyaz kırmızı çiçekleri ve
canlı yeşil yaprakları ile çok dekoratif olurlar. Çiçekler kendi
kendini dölleyebildiği halde karşılıklı tozlanma ile daha iyi
meyve tutarlar. Ağaçlar 3 yaşından itibaren çiçek açmaya meyve
vermeye başlarlar. İleri yaşlarda her ağaçta, yüzlerce hatta binlerce
çiçek bulunur. Bu dönemde canlı yeşil yaprakları ve çok sayıda
iri kırmızı beyaz çiçekleri ile çok çekici görünüm alırlar. Bu
görünümleri ile de peyzaj mimarlığında yararlanılırlar.
Meyveler oval veya yuvarlak şekillidir. Önceleri mat renkli olurlar.
Güneş gören kısımları kırmızımsı renk alırlar. Ancak kabuk mat
ve mumsu bir tabaka ile kaplıdır. Meyve eti kendine özgü aromalı
ve çok kokuludur. Meyve eti düşük kalorilidir. (şeker oranı %712).
Besin değeri yönünden C vitamini ve Ca minerali yönünden zengin
sayılır. Feijoa meyve eti içeriğinin diğer meyvelerle karşılaştırılması
çizelge 1 de verilmiştir. Meyvenin en önemli özelliklerinden birisi
iyot içeriğinin yüksek oluşudur. Bazı yayınlarda bu miktarlar
3 mg/100 g meyve eti olarak bildirilir. Bu özelliği nedeniyle
de guatr hastalığı tedavisinde kullanıldığı söylenmektedir. Meyve
tutumundan sonra meyve gelişmesi çok yavaş olur. Meyve gelişme
dönemi sonuna doğru birden irileşir. Bu dönem hasattan 3-4 hafta
önceye rastlar. Olgunlaşan meyveler kendiliğinden dökülürler.
Ancak hasat edilen veya olgunlaşıp dökülen meyveler hemen yenmez.
Meyve klimakterik meyve özelliği gösterir. Hasattan sonra yenebilir
duruma gelmesi (yeme olumuna gelmesi) için belirli bir süre (bir
hafta) oda sıcaklığında bekletilip olgunlaştırılması gerekir.
Olgunlaşma süresini kısaltmak için meyve etilen ile muamele edilebilir.
Giriş
Ülkemizin çeşitli ekolojilerinde çok sayıda bağ bahçe türüne dahil
bitki yetişebilmektedir. Dünyada bilinen ve ticari amaçla yetiştirilen
türlere ve bu türlere dahil binlerce çeşidin yarısından çoğu Türkiye'de
yetişmektedir. Gerek ticari amaçlı gerekse amatörce ve ev bahçelerinde
yetiştirmeye uygun yeni tür ve çeşitlere her yıl yenileri eklenmektedir.
Bu yeni tür ve çeşitlerin önemli bir kısmı çoğunlukla yurt dışında,
bir ölçüde de yurt içindeki tarımsal araştırma kuruluşlarında
yürütülen ıslah programlarında elde edilmektedir. Diğer bir bölümü
de dünyanın çeşitli doğal olarak yetişen tür ve çeşitlerin kültüre
alınmalarıyla elde edilmektedir. Doğada mevcut olan ancak kültüre
alınmamış olan çok sayıda bağ bahçe bitkisinin de gelecek yıllarda
insanlığa sunulması beklenmektedir. Özellikle Çin ve Güney Amerika'dakiler
gibi nispeten bakir ormanlarda bu türlerin olabileceği tahmin
edilmektedir.
Türkiye'yi bir bağ bahçe cenneti olarak tarif etmek mümkündür.
Yurdumuzda yetişebilen çok sayıda meyve ve sebze tür ve çeşit
çokluğu ile yıllık üretim miktarları bu görüşe haklılık kazandırmaktadır.
Birçok önemli meyve ve sebzenin üretimi yönünden Türkiye ilk 510
ülke içine girmektedir.
Tarımsal araştırma kuruluşlarımız son yıllarda üreticilerimize
yeni türler kazandırmışlardır. Bunların başında kivi ve avokado
gelmektedir. Çok sayıda ıslah edilen yeni üzüm çeşidi, yurt dışından
sağlanan şeftali nektarin,elma, armut, kiraz, erik, kayısı gibi
yaprağını döken meyve türleri çeşitleri üreticimiz ürünlerine
değer katmıştır.
Son yıllarda, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma
Enstitüsü'nde yürütülen çalışmalarla kividen sonra "FEİJOA"
türünün de yetişme koşulları belirlenerek üreticilerimize sunulmuştur.
Yaprağını dökmeyen bu yeni meyve türü ticari yetiştiricilikte
kapama bahçeler yanında amatörce ve ev bahçe yetiştiriciliği ve
bahçe düzenlemesinde de yararlanabilecek bir türdür.
Yetiştirme tekniği
İklim istekleri yönünden Feijoa'lara en yakın bitki zeytindir.
Sıcaklık isteği zeytine yakındır. Yapraklarını da dökmemesi de
zeytine benzer. Zeytin kadar olmasa da kışın 7c'ye kadar soğuklara
dayanabilir. Su isteği zeytinden biraz fazladır.Bu benzerlikler
nedeni ile zeytin alanlarında kolayca yetiştirilebilir. Deniz
seviyesinden 600700 m yükseğe kadar çıkabilir.Sürekli sert ve
kuru rüzgar alan yörelerden kaçınılmalıdır. Hasattan önce oluşabilecek
don ( 2 c ve daha aşağı) meyvelere zarar verir. Kış aylarında
yağan kar, yapraklar ve sürgünlerde tutulacağından ağırlık nedeniyle
dallar kırılabilir. Bu gibi durumlarda sürgünler ve dallar çepeçevre
birkaç sıra iple bağlanmalıdır.
Toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir. Kuvvetli saçak
ve kazık kökleri toprağa iyi dağılır ve sömürür. Bununla birlikte
derin kireçsiz ve süzek topraklarda gelişmesi zorlaşır.
Bahçe tesisinde bitkiler 45x23 m aralık ve mesafe ile dikilirler.
Direk, herek veya tel gibi destek sistemine ihtiyaç göstermezler.
Ancak bazı bitkilerin dal ve sürgünleri çok gevrek olur. Meyve
ağırlığı veya rüzgar yükü nedeniyle kırılabilirler. Bunu önlemek
için ya gövdeye yakın dikilecek kuvvetli bir hereğe veya dallar
karşılıklı olarak birbirlerine bağlanmalıdırlar.
Feijoa' lar karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutar. Çapraz
tozlanan çiçeklerin %6090'ı meyve tutar. Karşılıklı uyuşmazlık
yoktur. Bu nedenle bahçe tesislerinde birden fazla çeşit kullanılmalıdır.
Tozlanmada daha çok arıların etkisi olduğu anlaşılmıştır. Bu konu
yetiştiricilikte dikkate alınmalıdır.
Feijoa bitkileri 5060 yıl yaşayıp meyve verirler. Bir dekara 66110
bitki dikilebilir. Verimi de 5501800 kg/da arasında olabilir.
(Baba ev 1994). Ağaçlar yerden 3040 cm yüksekten taçlandırılırlar.
Yanlara doğru eşit aralıklı 35 yan dal bırakılır. Daha sonra doğal
gelişme formuna bırakılırlar. Bununla birlikte aşağıya doğru büyüyen,
bitki iç kısımlarını kapatan sürgünlerle dip sürgünleri düzenli
olarak temizlenir. Sıra üzerine doğru büyüyerek kültürel işlemleri
aksatan sürgünlerle meyvesiz (obur) sürgünlerde ayıklanabilirler.
Gübreleme bitkinin düzenli gelişmesi ve meyve vermesi için zorunludur.
Bunda esas meyve ve sürgün gelişmesi ile topraktan kaldırılan
minerallerin optimum eşik değerler henüz belirlenmemiştir. Bununla
birlikte yeterli miktar ve kalitede ürünü sürekli alabilmek için
Yeni Zelenda da dekara her yıl 10 kg N,8 kg P O ve 10 kg K verilir.
Ayrıca kök gelişimini teşvik etmek ve toprağın su tutma kapasitesini
arttırmak için organik madde (ahır gübresi) de verilmelidir.
Hastalık ve zararlıları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Yetiştirildiği
bütün ekolojilerde düzenli ve sürekli mücadeleyi gerektiren belirli
hastalık ve zararlıları yoktur. Her ekolojide o koşullara özgü
bazı hastalık ve zararlıları bitkilere zarar verebilirler. Değişik
ülkelerde karşılaşılan hastalık ve zararlılar şunlardır.
Meyve ve çiçeklerde: Botrytis cineraea
Köklerde:Phytophthora ve Pythium
Yapraklarda: Sphaceloma sp.,
Diğer zararlıları da Ceroplastes sinensis, Labidostomus taxicornis,
Lachnea sp., Clitra sp. Ve Ceratitis copitata sayılabilir.
Zararlanma daha çok bazı zararlıların yapraklarla beslenmesi şeklinde
görülür. Zararlı ve hastalığın varlığı ve şiddetine mekanik veya
kimyasal mücadele yapılır. Örneğin salyangozlar nemli bölgelerde
yapraklara tırmanarak zarar verirler. Bunlarla daha çok mekanik
(el ile) mücadele edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise dikkatli
olunmalıdır. Feijoa' lar yaprak dökmedikleri için uygulanacak
ilaçlar yapraklara zarar vermemelidir. Bazı koşnil türleri ile
savaşında bu duyarlılığa özen gösterilmelidir.
Olgunlaşma ve hasat
Feijoa meyveleri çiçeklenme döneminden 4 veya 5 ay sonra olgunlaşır
ve hasat edilir. Çiçeklenme ile hasat arasındaki süre sıcak ekolojilerde
uzar. Olgunlaşan meyveler yere dökülürler. Bu dönemde veya hemen
önce toplanmalıdır. Hasat edilen meyveler tüketim için olgunlaştırılmalı,
yeme oluşumuna gelmelidir. Sıcaklık ve etilen uygulaması olgunlaşmayı
hızlandırır (Akerman ve ark.1994). Olgunlaşan meyveler hafif yumuşar
(armut yumuşaklığı), meyve et rengi krem rengine döner. Meyvenin
iç kısmında, çekirdek evi özü açık kahverengi alır ve jelatinimsi
görünür. Meyvenin gerçek tadı bu olumda anlaşılır. Meyvenin tamamı
(kabuk değil) yenebilir. Yeme olumundaki SÇKM içeriği %1213 civarında
olur. Asit seviyesi düşer.
Hasat edilen meyveler 11,5 ay kadar soğuk hava depolarında +1c'de
muhafaza edilebilirler.
Diğer bütün meyve türlerinde olduğu gibi feijoalarında seçilmiş
ve isimlendirilmiş tipleri vardır. İri meyveli, düzgün şekilli,
kabuğu düz, ağaç gelişimi düzgün olan bu tipler değişik ülkelerde
seçilmişlerdir. Meyve ağaç özelliklerinin yanında olgunlaşma zamanları
da farklıdır. Değişik seçilmiş olan klonlar ve çeşitlerin başında
Gemine, Apollo, Mammoth, Triumph, (Yeni Zelenda); Coolidge, Superba
ve Choiceona (ABD) sayılabilir.
Triumph çeşidi Yeni Zelenda orjinlidir. Meyve ağırlığı 80100 gr
civarındadır. Geçci bir çeşittir. Ekim sonu veya kasım içinde
olgunlaşır, hasat edilebilir. Daha çok sanayi kullanımına uygundur.
Normal meyve tutumu için tozlayıcıya ihtiyaç gösterirken iyi tozlayıcı
Mammoth'dur.
Mammoth çeşidi Triumph'dan önce olgunlaşır. Bu tarih Ekim ortası
ve sonrasıdır.Meyve şekli değişkenlik gösterir. Bu çeşit kendine
verimli olsa da en iyi Triumph'la tozlanır. Ticari potansiyeli
en yüksek çeşittir. Meyve ağırlığı ortalama 80 g 'dır.
Apollo kendine verimli ve çok kuvvetli gelişen bir çeşittir. Meyve
şekli oval, kabuk parlak yeşil ve irilik nispeten homojendir.
Mammoth çeşidinden 15 gün önce olgunlaşır.
Gemini çeşidi kısmen kendine verimsizdir. En iyi Apollo ve Triumph'la
tozlanır. Gelişmesi orta, verimliliği iyidir. Erkencidir. Eylül
ortasından itibaren hasat edilir. Mammoth çeşidinden yaklaşık
1 ay önce olgunlaşır. Tohumundan elde edilen çöğürlerden üstün
nitelikli fertler seçilebilir.
Meyveler daha çok taze olarak tüketilir. Diyet yönünden 100 g
meyve eti 35 kalori verir. Sofralık olarak pazara arzında kivi
gibi viol/ karton kutu veya streç film kaplı tabaklar kullanılır.
Taze tüketim kadar sanayi kullanımına da uygundur. Bazı ülkelerde
dondurma, marmelat, reçel, meyve suyu yapımında kullanılır. Hatta
feijoalı yoğurt bile yapılmaktadır.
Fidan üretimi
Üretimde tohumlardan yararlanılır. Ancak çapraz tozlanma olduğundan
açılım gösterir. Tohumların çimlendirilmesi ile elde edilen çöğürlerden
istenen özellikleri taşıyanlar seçilebilir veya daha önceden (başka
ülkelerde) seçilmiş olan çeşit veya tiplerle çöğürler aşılanarak
fidan elde edilir. Tohumlar çok küçük ve meyveler de az sayıda
olduğundan fazla meyve gereklidir.
Diğer bir fidan üretim yolu yapraklı çeliklerin köklendirilmesidir.
Ancak çeliklerin köklenmesi zordur. Köklenme oranını arttırmak
için çelikler 1000 pm IBAile (Stefano 1993) çubuk yapılma daldırma
yapılmalıdır. En uygun köklenme zamanı Eylül ayında çeliklerin
alınmasıdır. Yapraklı çelikler hormon uygulanmasından sonra mist
altında köklendirilirler. Köklene çelikler önce küçük saksılara
dikilirler. Daha sonra, daha geniş kaplara şaşırtılarak geliştirilirler.
Yararlanılan kaynaklar
1Akerman, M.,Zauberman, G., Fuchs, Y. 1994. Improvement of the
keeping qalitiy of feijoa fruit after harvest. Horticultural Abstracts
Vol. 64 No.8
2Babaev, M.M. 1994. Stand density and training of feijoa bushes.
Horticultural Abstracts Vo. 69. No.5
3Chandler, W.H. 1964 Evergreen Orchards. Henry Kımpton, London,
ps.32930
4Muggleston, S. 1995 . Feijoa and tamarillo cultivars developedby
Horth Research. Abst. Vol.65 (12) 11112
5Panatta, G. 1990 . Valore dietetico nutrizionale dell'actinidia.
Frutticoltura, No 10,5560.
6Pugliano, G. 1987. Agricoltura Ricerca. No.69/70, gennaiol febbralo
1987 p.1320.
7Samancı.H. 1995. Yeni bir meyve: Feijoa. Marmara'da Tarım Satı
63, 1415.
8 Stefano U. 1993 Kişisel görüşme.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER GELİşMELER
|
SEKTÖREL
>> Domates=Karpuz=30.000
TL
>> ATB
Kuruldu
>> Tarım
arazilerimiz bölünüyor
>>
Kimyasal gübreler
ve toprak
>>
Sözleşmeli
tarımda yeni dönem.
>> Feijoa
meyvesi
ANA
SAYFAYA DÖN
|