SEKTÖREL
Prof.
Dr. Osman TEKİNEL
Ç.Ü. Zir. Fak. Tarımsal Yap. ve Sulama Bl.
Çukurova'da
Şeftali Yetiştiriciliği
Anavatanı Çin olan şeftali (Prunus persica L.Batsch)
sert çekirdekli meyve türleri içerisinde dünyada en çok yetiştirilen
ve sevilen bir türdür.
Ömrünün göreceli olarak kısa ve tacının orta büyüklükte veya küçük
olması, bu meyve türünün kapama bahçelerin yanısıra ara bitki
olarak yetiştirilmesine de olanak sağlamaktadır.
Dünyada ekonomik anlamda şeftali yetiştiriciliği, ekvatorun güney
ve kuzeyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yapılmaktadır. Bu
enlem sınırları yükseklik, sıcak su akıntıları ve büyük göllerle
biraz daha genişletilebilmektedir. Şeftalinin yüksek sıcaklıklara
dayanımı da oldukça iyidir.
Şeftali üretiminde, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde erkenci çeşitlerin
yetiştiriciliği önem arz eder. Erkenci şeftali yetiştiriciliği
özellikle ABD, İspanya, Fransa ve İtalya ile Türkiye'nin Akdeniz
bölgesinde yoğunlaşmaktadır.
Türkiye, Akdeniz ülkeleri içerisinde şeftali üretimi bakımından
son yıllarda oldukça büyük ilerlemeler göstermiştir. Akdeniz bölgesinin
özellikle subtropik iklime sahip Çukurova kesiminde yetiştiricilik
son yıllarda yeniden güncelleşmeye başlamıştır. Ancak, önceki
yıllarda çeşit seçiminde yapılan hatalar, verim ve kalite düşüklüğüne
neden olmuş ve bahçeler sökülmüştür. Dolayısıyla öteki bölgelerde
olduğu gibi erkenci şeftali-nektarin yetiştirilen bölgelerimizde
de çeşit planlamasının yapılması, bölgeye uyabilecek, verimli,
yüksek kaliteli, yola dayanıklı çeşitlerin seçilerek yetiştiriciye
aktarılması gerekmektedir.
Bölgeye uyum sağlamamış bir çeşitte ilk belirti, çiçeklenmedeki
anormallik, verim düşüklüğü ve meyvelerin küçüklüğüdür. Bu nedenle
ilkbaharda düzenli ve bol çiçeklenen, yüksek verimli ve iri meyveli
olanların seçilmesine dikkat edilmelidir.
Şeftalilerde Dinlenme Ve Soğuklama Gereksinimi
Çukurova'da iklim koşulları genel olarak, yıllara göre önemli
değişiklikler göstermektedir. Özelikle kış aylarının sıcaklıkları
göz önüne alındığında gözlenen bu değişiklikler, Akdeniz kıyı
kesimi gibi kışları ılık geçen bölgelerde yetiştiriciliği yapılan
meyve türleri için önem taşımaktadır. Çukurova'ya şeftali ve nektarin
çeşidi önerisinde bulunurken sonbahar-ilkbahar arasındaki dönemde
çevre sıcaklıklarına bakılması mutlaka gereklidir. Burada, +7C'nin
altında geçen süreyi saat olarak belirlemek en iyi yol olarak
görülmekteyse de, bu süre her zaman amaca uygun gelmemektedir.
1995-96 yıllarında ekim-nisan ayları arasındaki dönemde, yılların
birbiriyle karşılaştırmasını yapabilmek için, günlük en yüksek
ve en düşük sıcaklıklar incelenmiştir. Onar günlük ortalama en
yüksek ve en düşük sıcaklıkları gösterecek şekilde hazırlanan
grafikler incelendiğinde 1995-96 döneminde, aralık 1994 ve ocak
1995'de en düşük sıcaklıklar (3.73C, 4.75C) kaydedilmiştir. Minimum
sıcaklık 1994-95 döneminde 1 kez aralık ayında; 1995-96 döneminde
ise; 1 kez kasım ayında, 1 kez şubat ayında sıfır derecenin altına
düşmüştür. 1994-95 döneminde en düşük sıcaklık 4 Aralık'da -0.6C
olurken, 1995-96 döneminde 25 Kasım'da -1.0C olmuştur. Meyve ağaçları
içerisinde soğuklama gereksinimi üzerinde en çok çalışılan meyvelerden
birisi şeftalidir. Ancak, şeftali yetiştiriciliğinde 7.2C altında
saptanan soğuklama süresi ile herhangi bir bölgeye adaptasyon
arasında çok kesin ilişkiler bulunmamaktadır. Early Red, Triogem,
Cardinal, Dixired, Redhaven, Redglobe gibi, Akdeniz bölgesine
geniş ölçüde dikimi yapılan çeşitler, soğuklama gereksinimleri
7.2 C'nin altında 850-950 saat olan çeşitlerdir.
Meyve ağaçları uzun ömürlü oldukları için bahçelerin kuruluşunda
çeşit seçimi üzerinde önemle durulmalıdır. Akdeniz bölgesi gibi
kışı kısa süren ve ılık geçen yerlerde yaprağını döken meyve türlerinin
yetiştirilmesi için ekolojik yönden en önemli sorun, tür ve çeşitlerin
kış dinlenme gereksinimlerinin karşılanıp karşılanamayacağıdır.
Çukurova bölgesine uygun şeftali çeşitlerinin saptanması için
yapılmış çalışmalarda, soğuklamanın tam karşılanamadığı yıllarda
ağaçlarda çiçeklenmenin geç ve düzensiz olduğu, tozlanma ve döllenme
sorunları ortaya çıkarak, verim ve kaliteye olumsuz etki ettiği
görülmüştür.
KÜDEN ve KAŞKA (1992 a), Çukurova bölgesinde soğuklama gereksinimi
uzun olan şeftali ve nektarin çeşitlerinin her yıl düzenli meyve
vermesinin, soğuklama sürelerinin yıllara göre çok farklı olmasından
kaynaklandığını bildirmiştir. Ayrıca araştırıcılar, Adana'da 1982-83
kışında 7.2C'nin altında 879 saat gibi bir soğuklama süresi olmasına
karşın, 1983-84 kışında sadece 182 saatlik bir soğuklama süresinin
elde edildiğini belirtmiştir.
KÜDEN ve KAŞKA (1992 b), şeftalilerde dinlenmeyi kesme amacıyla
yaptıkları çalışmalarda çiçeklenmeyi artırma üzerine en etkili
olan uygulamanın thiourea (%44.18) ile DNOC+mineral yağ (%43.01)
ve KNO3+TU (43.59) kombinasyonlarının uygulanması olduğunu ve
öteki uygulamaların ise %26.20 (mineral yağ) ile %42.82 (Promalin)
arasında değiştiğini saptamışlardır.
Kışları ılık geçen bölgeler için seçilecek çeşitlerin soğuklama
sürelerinin, bölge soğuklama süresinin biraz üstünde olması ekonomik
bir yetiştiricilik için pek önemli bir sakınca oluşturmamaktadır.
Yapılan bazı çalışmalar, soğuklama süreleri bir miktar yüksek,
orta mevsim, hatta bazı geçci çeşitlerin, Çukurova bölgesinde
bazı önlemler alınarak, yetiştirilebildiği göstermiştir.
Ülkemizde yılın beş ayında (15 mayıs-20 Ekim) pazara taze olarak
şeftali çıkarmak mümkündür. Ancak ülkemizde genellikle Akdeniz
bölgesinde erkenci, Ege ve Marmara bölgesinde ise geçci çeşitler
yetiştirilmektedir. Ancak iri, yola dayanıklı, kaliteli orta mevsim
çeşitleri gerek iç pazarda, gerek dış satımda önemli bir boşluğu
doldurabilecektir. Özellikle, geç turfanda yetiştiricilik yapıldığında
üretici daha da çok gelir elde edecektir.
Kaynaklar
Küden, A.B., ve N. Kaşka, 1992. Ilıman İklim Meyveleri Yetiştiriciliği
Açısından Adana ve Pozantı'daki Soğuklama Sürelerinin Çeşitli
Yöntemlerle Saptanması. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16(1):
50-62.
Küden, A.B., ve N. Kaşka, 1992. Redcap Şeftali Çeşidi Ağaçlarına
Uygulanan kimyasal Maddelerin Dinlenmenin Kesilmesi Üzerine Etkileri.
Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 16(1): 315-326.
|
SEKTÖREL
>>
TPA
Gerekçe ve amaç
>>
Dondurulmuş
gıda sanayi
>>
Çukurova'da şeftali yetiştiriciliği

ANA
SAYFAYA DÖN



|