GÜNDEM

 
Türk Kirazı Dünya Markası Oldu

Daha çiçek döneminde iken dış pazarlardan talep bulan Türk kirazı Güney Amerika dahil birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Konya'da yetişen ve başta Avrupa olmak üzere dünya geneline ihraç edilen Napolyon kirazı, lezzeti iriliği ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle daha çiçek döneminde alıcı bulmaya başlıyor. Konya'da Akşehir ve Ereğli'nin ardından, Toros Dağları'nın eteklerindeki Hadim İlçesi'nde gelişen kiraz üretimi gelecek vaat ediyor. Tamamı ihracata yönelik üretilen Napolyon cinsi kiraz, Avrupa ve ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki firmalar tarafından daha çiçek dönemindeyken alıcı bulmaya başlıyor. Geçen yıl kilo fiyatı 2,5 milyondan başlayıp, mevsim sonunda 5,5 milyon liraya kadar çıkan kiraz, bölge ekonomisine de büyük canlılık getiriyor. Bu yıl 1 milyon kiraz fidanının dikildiği Hadim'de kazancın yüksek olması nedeniyle kentten köye dönüşler bile başladı. Kiraza olan talebin artması geçen yıl 150 bin liraya satılan ve alıcı bulmakta zorlanan kiraz fidanlarının bu yıl 1,5 milyon liraya kadar yükselmesine neden oldu. Ürünün peşin parayla alındığını ve yüksek kar bıraktığını gören Konya'lı çiftçiler, büyük bir hızla kiraz üretimine yöneliyor.
Kiraz çiçek döneminde alıcı buluyor
Dış pazardaki alıcı firmalarla anlaşmalarını yapan yerli aracı şirketler, AB ülkelerinde sıkı bir laboratuvar kontrolünden geçecek Napolyon kirazının, yetişme aşamasında son derece büyük özen gösteriyor. İlaç ve toplama masrafı dışında bir maliyeti bulunmayan kiraz yetiştiriciliğinde, işçiliğin dünya ülkelerine göre ucuz ve iklimi son derece elverişli olması Türkiye'nin en büyük avantajını oluşturuyor.
Simav'da rekolte katlanacak
Ege bölgesi'nin kiraz ambarı olarak bilinen Kütahya'nın Simav ilçesi'nde, tamamı ihraç edilecek Napolyon cinsi kiraz rekoltesinin 2 katına çıkması bekleniyor. Yağışlı geçen günlerin ardından havaların ısınması ile birlikte çiçek açmaya başlayan kiraz ağaçları, iyi bir rekolte beklentisi içindeki Simav'lı üreticileri umutlandırdı. Tamamı başta İngiltere olmak üzere Almanya, Fransa ve Amerika'ya ihraç edilen Napolyon cinsi kiraz yetiştirilen Simav'da hava şartlarının böyle gitmesi halinde, geçen yıl elde edilen 400 tonluk rekoltenin bu yıl ikiye katlanması bekleniyor. Üreticiler, dayanıklı ve hormonsuz elde edilen erik büyüklüğündeki kirazlara yurt dışından yoğun talep olduğunu belirttiler.

Akşehirliler enstitü istiyor

Orta Anadolu'nun önemli kiraz merkezlerinden Konya'nın Akşehir ilçesi, bölgeye özgü yetişen kirazın gen yapısının korunması ve geliştirilmesi için kiraz enstitüsü kurulmasını istiyor. Akşehir Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Türkiye'de yıllık ortalama 250 bin ton kiraz üretimi yapıldığını belirterek, en kaliteli Napolyon kirazının yetiştiği Akşehir'de, yıllık ortalama 15 bin ton kiraz üretildiğini, bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle rekoltenin beklenenin üzerine çıkacağını ve 18 bin ton kiraz üretimi beklendiğini söyledi.
İriliği ve kendine özgü lezzeti ile Akşehir kirazının Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de büyük ilgi gördüğünü anlatan Karakuş, şöyle konuştu: ''Akşehir, özellikle ihraç edilerek ekonomik açıdan önemli bir gelir sağlayan Napolyon kirazının merkezidir. Kirazın önemli bir kısmı henüz olgunlaşmadan daha çiçek dönemindeyken satılıyor. Geçen yıl Akşehir'den 25 milyon dolarlık kiraz ihraç edildi. Bu, bölge halkının yanı sıra ülke ekonomisine de oldukça büyük katkı sağlıyor.''
Karakuş, Akşehir kirazının gen yapısının büyük önem taşıdığını ve bunun geliştirilmesi için çiftçilerin ilçeye kiraz enstitüsü kurulmasını beklediğini ifade ederek, enstitünün kurulmasının sadece ilçe değil, bölge genelinde de kiraz üretiminin yaygınlaşmasını, kaliteli ve daha çok para eden ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacağını ileri sürdü. Kurulacak enstitü ile Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yeni gen yapısının oluşturulabileceğini vurgulayan Karakuş, ''Yıllık ortalama 25 milyon dolar kiraz ihraç eden Akşehir, enstitünün kurulmasından sonra üretimin yaygınlaşmasıyla 50 milyon doların üzerinde kiraz ihracatı gerçekleştirebilir'' dedi.
Karakuş, ilçenin yanı sıra bölgedeki ekilebilir arazilerin kiraz bahçesine çevrilebileceğini ve daha fazla ürün alınabileceğini belirterek, ''Böylece bölgeden ihraç edilen kirazın 150 milyon dolar gelir getirmesinin mümkün olabileceğini, ayrıca bölgede ciddi oranda istihdam yaratacağından çok sayıda kişiye de gelir kapısı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

 
Kendinizi Mail listemize ekleyin sitemiz ve sektörle ilgili gelişmelerden sizide haberdar edelim.

 

GÜNDEM

>> Gıda ve tarım sanayimizden sektörel fotoğraflar

>> Tarım Paydaşları Ağı 1. Ulusal Kongresi

>> Değişim ve atılım dönemi başladı

>> Birlikler de faizlerden dertli

>> Çiftçi borçlarına ödeme kolaylığı

>> Tüketici alışkanlıklarının değiştirdiği tarım

>> Hayvancılığa destek önlemleri resmen yürürlükte

>> Türk kirazı dünya markası oldu



 

ANA SAYFAYA DÖN
 


 

Copyright©1996-2000 Cine-Tarım A.Ş. Her hakkı saklıdır.
Cine-Tarım A.Ş.'nin yazılı izni olmaksızın hiçbir yazılı ve görsel malzeme kısmen ya da bütünüyle kullanılamaz.