SEKTÖREL
Prof.
Dr. İbrahim ORTAŞ
Ç.Ü. Ziraat Fak. Toprak Böl.
Prof.
Dr. Zülküf Kaya
Ç.Ü.
Ziraat Fak. Toprak Böl.
Turunçgil
Beslenmesi Yönünden Temel Sorunlar
Çukurova Bölgesi toprakları ana materyal ve iklim
özeliklerinden kaynaklanan yüksek pH ve kireç düzeyi nedeniyle
başta fosfor, çinko, demir ve mangan olmak üzere bitki besin elementlerinin
büyük bölümünün bitki tarafından alınması güçleşmektedir. Bölge
topraklarının başta verimliliği olmak üzere toprak drenajı, tuzluluk
ve diğer toprak faktörlerinin turunçgil üretimi ve kalitesi üzerinde
önemli etkisi bulunmaktadır.
Turunçgil meyve ağaçlarının gübrelenmesinde toprak yapısı, kullanılan
anaç, bitki türü ve çeşidi ve ağacın yaşı yanı sıra beklenen verim
durumu da etkili olmaktadır.Ayrıca doğal olarak toprak ve bitki
analiz sonuçlarına bağlı olarak gübre dozlarının hesaplanmasında
toprağın tekstürü ve kireç içeriği de dikkate alınmalıdır.
Azotlu gübreleme
Azot turuçgil bitkisinin verim ve kalitesini direkt etkileyen
bir besin elementidir. Azot eksikliğinde başta gelişmesini tamamlamış
alt yapraklarda yeşil-sarımsı renkten solgunluk belirtisine kadar
bir dizi görüntü ortay çıkar. Bitki bodur kalır. İlerleyen durumlarda
meyve dökülmesi ve dokularda ölüm belirtileri görülür.
Turunçgiller de azotlu gübrelemede ilk dikilecek bahçelerde fide
başına saf azot olarak ağaç başına 100 g N/ağaç olarak uygulanması
gerekir. Azotlu gübreler ikiye bölünerek kullanılmalıdır; ilk
yarısı şubatta ikinci yarısı haziran başında (1. sulamada) uygulanmalıdır.
Azot dozu olarak portakal ve limon için yaklaşık olarak ağacın
her bir yaşı için bir büyüme döneminde 100 gram azot önerilebilir.
Ancak mandarinlerde bu doz biraz azaltılabilir (80 g ağaç başına
ve 10 yaşındaki ağaca da 800 gr/yıl olarak uygulanabilir), greyfurtlarda
ise biraz artırılabilir (en çok %25 kadar). Bu şekilde hesaplama
10 yaşından küçük ağaçlara önerilir. Azotlu gübre olarak amonyum
sülfat tercih edilmelidir ancak diğer azotlu gübreler de uygulanabilir.
Diğer taraftan meyve ağaçlarında temmuz ayından sonra azot uygulaması
tavsiye edilmez çünkü meyve kalitesinde ve dayanıklılığında olumsuzluklara
yol açabilir. Eğer damlama sulama yapılıyorsa ağaç başına uygulanacak
olan 100 g N/ağaç başına saf azot Şubat-Ekim ayları arasında eşit
bir şekilde uygulanması gerekir.
Uygulanacak N formaları ise Şubat döneminde tercihen amoniumsülfat
((NH4)2SO4), eğer fosforlu gübre uygulanacaksa monoamonum-fosfat
(MAP) veya diamonumfosfat (DAP) uygulaması ile fosfor yanında
azotlu gübre ihtiyacı da sağlanmış olur. Haziran başında uygulanacak
olan ikinci dilim N gübresi için ise eğer toprağa karıştırma imkanı
var ise amoniumsülfat ((NH4)2SO4) eğer yüzeye serpilecek ise amoniumnitrat
(NH4NO3) gübresi uygulanabilir. Azotlu gübrelerden amonyum kökenli
gübreler alkali karakterli topraklarda hızla NH3 amonyum olarak
kayba uğradıkları için mümkünse toprak ile karıştırılmalıdır.
Ancak gübreler toprak ile karıştırılırken yüzeye çok yakın olan
ince kılcal köklerin zedelenme-mesine özen gösterilmelidir.
Fosforlu Gübreme (P)
Fosfor narenciye bitkilerinde fotosentez mekanizmasının işlemesi
ve oluşan metabolitlerin taşınmasında doğrudan rol alması nedeniyle
verim ve kaliteye doğrudan etki etmektedir. P noksanlığında yaprakların
olgunlaşması gecikmekte, yapraklar rengarenk alacalı bir yapıdan
koyu yeşile kadar bir görüntü sergilemektedirler. Meyveler olgunlaşmadan
dökülme belirtisi de gösterebilirler.
Fosforlu gübreleme ve doz ayarlanması mutlaka toprak analiz sonuçlarına
göre yapılmalıdır. Toprak analiz sonucuna göre eğer topraktaki
P içeriği az ise ( 5 mg P /kg'dan az) ilk fidan dikiminde fidan
başına 50 gr/ağaç olarak uygulanır ve 10 yaşına kadar her yıl
50 gr/ağaç başına hesabıyla artan oranda uygulama yapılır ve 10
yaşından sonra bu değer sabitlenir. P gübre kaynağı olarak süper
fosfat, TSP, MAP ve DAP gübreleri kullanılabilir. 15-15-15 olarak
bilinen kompoze gübreler klor (Cl) içermiyorsa kullanılabilir.
Potasyumlu gübreleme (K)
Potasyum verim, meyvenin büyüklüğü ve kalitesi üzerinde doğrudan
etkili olmaktadır. Potasyumlu gübreleme mutlaka toprak analizi
sonucuna dayandırılması gerekir. Toprakta 20 kg K/da'dan daha
düşük düzeyde potasyum bulunuyorsa aynen fosforlu gübrelemede
olduğu gibi ilk fidan dikiminde 50 gr K/ağaç şeklinde uygulanabilir.
K kaynağı olarak K2SO4 veya Cl içermeyen 15-15-15 gübresi kullanılabilir.
KNO3 pahalı olması nedeniyle ekonomik olmadığı için çiftçiler
tarafından benimsenmediği gibi araştırıcılar tarafından da önerilmemektedir.
Mikro elementler
Turunçgillerde sıkça rastlanan çinko ve demir klorozunun (sararma)
çeşitli nedenleri olabilir. Demir toprak analiz sonuçlarına göre
4-5 mg Fe/kg değerinden daha düşük düzeyde ise gübreleme önerileri
yapılabilir. Uygulama dozları ağaç başına 25-250 gr Fe/ağaç demir
sülfat (FeSO4) önerilebilir. İyi yanmış çiftlik gübresi, kompost
ve elementel S ile birlikte demir uygulanabilir. Demir gübrelemesinde
topraktan organik madde karışımı mutlaka önerilmektedir. Bu karışıma
ek olarak kükürtlü bileşiklerde önerilebilir.
Çinko (Zn)
Çinko gübrelemesi toprak analiz sonuçlarına göre (0.5 mg Zn /kg
toprak) eksikliği durumunda ağaç başına ağacın yaşına göre 25-250
gr çinko sülfat, organik madde ile birlikte toprağa uygulanabilir.
Organik Gübreler
Çukurova bölgesindeki gibi iklim ve toprak özelliklerine bağlı
olarak genelde organik madde içeriği düşük olan topraklarda organik
madde ilavesi önem arz etmektedir. Temin edildiği taktirde düzenli
olarak iyi yanmış çiftlik gübresi, bitki artıklarından yapılmış
komposttan ağaç başına (yetişkin ağaç) 20-80 kg uygulanabilir.
Diğer organik gübrelerin ise içeriklerine göre uygulanması gerekir.
Örneğin yanmış tavuk gübresi içerisindeki yüksek P'den dolayı
onda bir kadar daha düşük dozda uygulanması önerilmektedir.
Diğer meyve ağaçları
Şeftali,/Nektarın, erik, kayısı ve hurma gibi bölgede yetiştirilen
meyve ağaçlarının gübrelenmesi verim beklentisi ve toprak analiz
sonuçları doğrultusunda turunçgillere benzer şekilde yapılabilir
ancak verim değeri turunçgillere göre biraz daha düşük düzeyde
gerçekleştiği için gübrelerin daha düşük oranda uygulanması gerekir.
|