SEKTÖREL
S.
Ahmet ÇELİKER
Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü
Su
Ürünleri
Su ürünleri, ilk akla gelen balıklar olsa da denizler,
tatlı su gölleri ve akarsulardan elde edilen tüm ürünlerin ortak
adıdır. Su ürünleri başlıca üç grupta incelenir. Balıklar, yumuşakçalar
(midye, istiridye vb) ve eklembacaklılar (ıstakoz, yengeç vb).
Bir diğer su ürünü grubunu da bitkisel ürünler oluşturur. Ancak
bitkisel ürünlerin üretim miktarları ve ticareti hayvansal ürünler
kadar yüksek değildir. Bu nedenle istatistiklerde genellikle ayrı
bir grup olarak incelenir.
Su ürünleri iki yöntemle üretilir. Avcılık ve yetiştiricilik
(kültür balıkçılığı). Üretimin büyük kısmı avcılık yoluyla olmaktadır.
Ancak; kültür balıkçılığının toplam su ürünleri üretimi içindeki
payı sürekli artmaktadır. Bunun en önemli nedeni okyanuslardan
avcılık yoluyla elde edilebilecek ürün miktarının artık çok fazla
artırılamamasıdır. Ayrıca okyanuslarda kıyıları olmayan ülkeler
için su ürünleri üretiminde en önemli çıkış yolu kültür balıkçılığıdır.
Dünyada avcılık yoluyla üretimde önemli paya sahip ülkelerin
tamamının okyanuslarda kıyısı vardır. En büyük üretici 11 ülke
toplam üretimin % 71'ini, yetiştiricilik yoluyla üretimin ise
% 89'unu gerçekleştirmektedir (FAO).
Türkiye, okyanuslarda kıyısı olmadığı için üretimde ve ticarette
söz sahibi ülkelerden birisi değildir. Ancak Karadeniz gibi oldukça
verimli bir denize kıyısı olması nedeniyle kendi durumun-daki
ülkelere göre şanslı sayılabilir. Ayrıca uzun kıyı şeridi sayesinde
denizde yetiştiricilik konusunda da önemli imkanlara sahiptir.
Su ürünleri özellikle az gelişmiş ülkelerde halkın en önemli
hayvansal protein kaynaklarından birisidir. Ancak, kişi başına
tüketim gelişmiş ülkelerde daha yüksektir.
Son yıllarda su ürünleri sektöründe en çok dikkati çeken ülke
Çin'dir. Hem üretim miktarının en yakın rakibi Peru'dan 6 kat
fazla olması hem de kültür balıkçılığında büyük ilerlemeler kat
etmesi ile, Çin su ürünleri sektörünün tartış-masız devidir. Besin
ihtiyacını karşılayabilmek için büyük çabalar sarf eden Çin'in
kültür balıkçı-lığındaki deneyimleri özellikle yüksek nüfus artışına
sahip az gelişmiş ülkeler için önemli bir örnek teşkil etmektedir.
2001 Yılı toplam su ürünleri üretimi yaklaşık 142 milyon tondur.
Bu üretimin %66'sı avcılık, %34'ü ise kültür balıkçılığı ile sağlanmıştır.
En önemli üretici Çin'dir. Çin toplam üretimin %36'sını, kültür
balıkçılığı üretiminin ise %71'ini tek başına sağlamaktadır(FAO).
Dünya toplam su ürünleri üretiminin içinde avcı-lığın payı sürekli
düşmektedir. Okyanuslardan avcılık yoluyla elde edilebilecek üretim
miktarı-nın en fazla 100 milyon ton olabileceği düşünül-mektedir
(Brown 1999). Bu nedenle artan su ürünleri talebinin karşılanmasında
kültür balıkçı-lığına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
2001 yılı su ürünleri dış ticareti yaklaşık 58.2 mil-yar $ kadardır.
En önemli ihracatçı Çin, ithalatçı ise Japonya'dır. Çin iç tüketiminin
fazlalığı nede-niyle ürettiği miktarın çoğunu kendisi tüketmek-tedir.
Dünyada en fazla dış ticarete konu olan su ürünleri ise karides,
tuna ve salmondur.
En önemli ithalatçılar gelişmiş ülkelerdir. AB, ABD ve Japonya
toplam ithalatın %75.7'sini gerçekleştirmektedir. Bu ülkelerin
ihracat payı %29.5'dir. Burada ortaya çıkan ithalat fazlasının
nedeni sayılan ülkelerin kişi başına tüketimle-rinin yüksek olmasıdır.
Çünkü bu ülkeler aynı zamanda toplam üretimin % 32.1'ini gerçekleş-tirmektedir.
Türkiye'de Durum
Türkiye'nin 2001 yılı toplam su ürünleri üretimi 595 bin ton kadardır.
Bu üretimin yaklaşık 67 bin tonu yetiştiricilik yoluyla sağlanmıştır.
Üretimin %97'sini balıklar, %3'ünü ise diğer deniz ürünleri oluşturmaktadır
(Anonymous 2001).
Avcılık yoluyla üretimin %74'ü Karadeniz'de yapılmaktadır. Bunu
%15 ile Marmara izlemektedir (Anonymous 2001). En az balık ise
Akdeniz' de avlanmaktadır. Türkiye, Akdeniz' den 1km² deniz alanından
en az üretim yapan ülkelerden birisidir.
Ege denizi avcılık yoluyla üretimde %9 paya sahiptir. Ancak en
fazla denizde yetiştiricilik Ege Denizi'nde yapılmaktadır. Ege
toplam denizde yetiştiriciliğin %79.2'sini gerçekleştirmektedir.
Girintili çıkıntılı kıyıları yetiştiricilik için oldukça elverişlidir.
Ancak bu bölgenin aynı zamanda turistik bir bölge olması ve yetiştiriciliğin
bir mik-tar deniz kirliliğine neden olması yer seçiminde dikkat
edilmesini gerektirmektedir.
Genel Değerlendirme
Türkiye su ürünleri üretiminde kendine yeterli ve az da olsa dış
ticaret fazlası veren bir ülkedir. Dünya genelinde söz sahibi
olmasa da, kendi bölgesi içinde önemli bir su ürünleri üretimine
sahiptir. Yakın doğu ülkeleri arasında Mısır'dan sonra en fazla
yetiştiricilik yapan ülkedir.
Türkiye su ürünleri üretiminin büyük bölümünü Karadeniz' den
sağlamaktadır. Karadeniz kıyısı olan ülkelerin av baskısı altında
olan bu nedenle üretim miktarını daha fazla artırma imkanı olmayan
bir denizdir. Diğer denizlerin ise verimi düşük olduğu için toplam
üretime etkileri azdır. Bu durumda üretimi artırmak için en tatminkar
yol yetiştiriciliğe yönelmektedir. Türkiye kültür balıkçılığı
için uygun iç sulara, tatlı su kaynakla-rına ve deniz kıyılarına
sahiptir.Kültür balıkçılığı-nın gelecekteki üretim potansiyeli
zannedildi-ğinden çok daha yüksektir. Dünya yüzeyinin 3/2'si denizlerle
kaplıdır. Bu alanların tamamın-da avcılık yoluyla 93.7 milyon
ton üretim yapılır-ken yetiştiricilik yoluyla (çok büyük bir kısmı
Çin'de olmak üzere) 48.4 milyon ton üretim ya-pılmaktadır. Yetiştiricilik
şeklindeki üretimin tüm dünya geneline yaygınlaşması ile üretim
miktarı kolaylıkla avcılık yoluyla üretimin üzerine çıkabi-lecektir.
Kültür balıkçılığımızın üretim deseni iç tüketime yönelik olarak
şekillenmektedir. Midye ve kari-des gibi iç tüketimde fazla yer
almayan ürünlerin üretimi yapılmamaktadır. Oysa karides en fazla
dış ticareti yapılan su ürünlerindendir.
Kaynaklar
Anonymous, Su Ürünleri İstatistikleri, 1994-2001, DİE, Ankara.
Brown, L., Kane, H., Yarını Düşünmek-Dünyanın Nüfus Taşıma Kapasitesinin
Yeniden Değerlendirilmesi, TEMA-TUBİTAK yayınları, Yayın No: 6,
1999, Ankara.
Josupeit, H., Wold Fish Trade, FAO-Globe-fish, Rome, 2003
Vannuccini, S., Overview of Fish Production, Utilization, Consumption
and Trade, FAO Fishery İnformation, Data And Statistics Unit,
Rome, 2003
www.fao.org
www.globefish.org
www.kkgm.gov.tr
www.tarim.gov.tr
|