SEKTÖREL
Meyve Ağaçlarında
Budama
Budama; meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir
taç oluşturmalarını, verim çağlarında uzun zaman kalmaları ve
kuvvetten düşmeye başlamış olan ağaçları yeniden kuvvetlendirerek
bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermelerini sağlamaktır.
Genel olarak, meyve ağaçlarının gelişmeleri incelendiğinde budama
yapılmayan ağaçların, budama yapılmış ağaç gibi çiçek açtıkları
ve meyve verdikleri görülür.Bu gibi ağaçların meyveleri, ürün
vermeye başladıkları ilk yıllarda kaliteli olabilirse de, bunu
izleyen yıllarda küçük, renksiz ve gösterişsiz olurlar. Ayrıca,
budanmayan bazı meyve ağaçlarında periyodisite (bazı meyve ağaçlarında
görülen bir yıl az bir yıl bol meyve verimi) olayına çok sık rastlandığı
gibi, dalların alt kısımları çok çabuk çıplaklaşmakta şemsiye
şeklini almakta, ürün alanları ağacın dış ve uç kısımlarına kaymakta
ve azalmakta, bunun sonucu olarak ta ağaç başına verim düşmektedir.
Budamanın amaçlarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
Ağaçlar Niçin Budanmalıdır:
1-Ağaçları en kısa zamanda mahsule yatırmak ve uzun zaman mahsul
çağında tutmak;
2-Gövde üzerinde ana dalları sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek
meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını
sağlamak;
3-Taç kısmına ışık ve havanın girmesini kolaylaştırmak;
4-Sürgün verme ve meyve verme fonksiyonları arasında denge sağlamak;
5-Odun kısımlarının çoğalmasını önlemek;
6-Yıllar itibariyle meyve verimindeki farkın azaltılması ve daha
muntazam ürün elde edilmesi;
7-Mahsul miktarının artırılması ve kalitenin iyileştirilmesi için
budama uygulanır.
Ağaçlarda Budama Yapılmaz İse:Ağaçların şekli bozularak mahsul
verimi ile sürgün gelişimi arasındaki dengenin kaybolduğu görülür.Ve
bu nedenle;çalılaşmalar, kurumalar meydana gelir.Ayrıca bitki
özsuyu dolaşımı da aksayarak istenilen miktar ve kalitede ürün
elde etme imkanı yitirilmiş olur.
Turunçgillerde dallar sıklaştığı birbirlerini gölgelemeye
başlayınca kuru dallar ayıklanmalı, obur dallar kesilmelidir.Yaşlı
bahçelerde dalların sıklaşmasını ve birbirini gölgelemesini önlemek
için her yıl veya iki yılda bir yapılacak hafif dal seyreltmeleri
çok yararlıdır.
En uygun budama zamanı kış sonudur, ilkbahar sürgün gelişmesi
başlamadan önce budama tamamlanmalıdır.Budamanın sonbaharda veya
şiddetli soğuklar geçmeden kışın yapılması sakıncalıdır.
Budamanın Fizyolojik esasları
Meyve ağaçlarında tohumun çimlenmesi ile ağaç verime başlaması
arasında geçen devre gençlik, verime başlama zamanıyla, verimden
düşünceye kadar geçen devre olgunluk ve bunu izleyen yaşlılık
olmak üzere birbirinden ayrı üç fizyolojik yaşam devresi vardır.Ancak
bu devrelerin birbirlerine geçişleri veya devrelerin başlama ile
bitme zamanlarının pratik olarak önceden saptanması olası değildir.
Meyve ağaçlarında beslenme fizyolojileri toprak üstü (taç) ve
toprak altı organları (kökler) tarafından yönlendirilir. Gerçekte,
meyve ağaçlarının değişik yaşam devrelerinin farklı görünüşü,
bu iki ayrı organ siteminin çalışmalarının birbiriyle etkileşimlerinden
ileri gelmektedir. Yani, yapraklar tarafından yapılan karbonhidratların
miktarının, kökler tarafından alınan madensel maddelere (özellikle
azot) oranı fazla ise (CH/N>1), meyve ağacında çiçek tomurcuğu
oluşur.
Öte yandan, ağacın yaşantısı üzerinde kök sisteminin üstünlüğü
varsa , yani (CH/N<1) ise meyve ağaçlarında sürgün oluşumu
kuvvetli olur.
Bunlara ek olarak meyve ağacında toprak üstü ile toprak altı organlarının
faaliyetleri arasında bir düzen oluşmuş, bu organlar arasında
bir birlik ve beraberlik var, ahenkli bir çaba gösteriyorlarsa
meyve ağaçları fizyolojik dengededir (CH/N=1).
Meyve fidanlarına şekil verilen gençlik devresinde normal olarak
toprak altı organlarının çabaları, toprak üstü organlarındakine
göre fazladır. Bunun sonucu olarak genç ağaçlarda anaca bağlı
olarak değişmek üzere, kuvvetli sürgünler oluşmaktadır. Meyve
ağaçlarında bol ve kuvvetli sürgünleri oluşturduğu devreye “Gençlik
Kısırlığı” denir. Bu sürenin mümkün olduğu kadar kısa olması istenir.
Bu nedenle meyve ağaçlarında bu devreyi kısaltmak amacıyla kök
kesmek, gövdeyi boğmak, meyve fidanlarını azotlu gübrelerle dengeli
olarak gübrelemek, zayıf anaç kullanmak vb. bir takım teknik önlemlere
başvurabilirler.
Bu önlemler arasında karbon asimilasyonunu artırmak
üzere yapılan budama işlemleri, diğerleri gibi etkili olmaktadır.
Nitekim meyve ağaçlarında ışık yoğunluğunu artırmak amacıyla düzenli,
kuvvetli ve dengeli taç oluşturmak; asimilasyon yüzeyini artırmak
için de dalları uzun bırakmak veya hiç kesmemek, gövde ile kuvvetli
büyüyen dalların açılarını daraltmak; fazla dalların bir kısmını
seyreltmek, geri kalan dalları eğmek yada bükmek suretiyle meyve
ağaçlarında kök ve taç arasındaki fizyolojik denge doğal olarak
gelişen meyve ağaçlarına göre daha kısa bir zaman içerisinde kurulabilir.
Fizyolojik dengenin generatif büyüme lehine bozulduğu yani, sürgün
oluşmasının durduğu yaklaşık devresinde ise, meyve ağaçlarını
sürgün yapmaya zorlamak için dalları kısa kesmek, daha önce eğilmiş,
bükülmüş yada bağ olarak kullanılmış dalların bir kısmını çıkarmak,
açılarını genişlemiş dalların, açılarını düzeltmek, çok fazla
meyve dalı seyreltmesi yapmak ve meyve ağaçlarını azotlu gübrelerle,
bolca gübrelemek zorunludur.
Görülüyor ki budamanın fizyolojik esası; meyve ağaçlarının fizyolojilerinin
ve organografik yapılarının iyice bilinmesine dayanmaktadır. Bu
yüzden bir budayıcı, budayacağı meyve ağacını iyice tanımalıdır.Ayrıca,
budayıcı budamak amacıyla yanına gittiği her ağacı ayrı birey
kabul ederek ona göre hareket etmelidir.
TURUNÇGİLLERİN BUDANMASI
Genç turunçgil ağaçlarında dallar sıklaşıp birbirlerini gölgelemeye
başlayıncaya kadar kuru dalların ayıklanması ile hastalıklı ve
obur dalların kesilmesi yeterlidir, ilke olarak, şekil budaması
uygulayarak ağaçların normal şekil ve büyüklüğünü almalarına yardımcı
olunur. Çünkü genç ağaçlarda yapılan fazla budamalar ağacın hem
verimini ve hem de gelişmesini olumsuz şekilde etkilemektedir.Kök
zararları, don, ilaç etkileri ve hastalık veya zararlılar nedeniyle
sürgün gelişmesinde durma, yaprak dökülmeleri ve dal kurumaları
olmuşsa, kuvvetli bir sürgün gelişmesine kadar hiçbir kesim yapılmamalıdır.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, olgunluk ve yaşlılık dönemindeki
bahçelerde dalların sıklaşmasını ve birbirini gölgelemesini önlemek
için, her yıl veya iki yılda bir yapılacak budamalar çok yararlıdır.
Ancak limon ağaçlarının her yıl budanması gerekir ve bu uygulama
limonların iri olmasını sağlar.
En uygun budama zamanı kış sonudur, ilkbahar sürgün gelişmesi
başlamadan önce budama tamamlanmalıdır. Budamanın sonbaharda veya
şiddetli soğuklar geçmeden kışın yapılması sakıncalıdır.
|
SEKTÖREL
>>
ABD'nin
pamukta desteklemelerinin dünya ve Türkiye'ye etkileri
>>
Ayçiçeğinde
ithalat endişesi
>>
Narenciyede üretim bol, ihracat zor
>>
Sebze tohumculuğunda %90 dışa bağımlıyız
>>
Meyve ağaçlarında budama
ANA SAYFAYA DÖN
|