SEKTÖREL
Navel
( Göbekli ) Portakallar
Navel
portakal meyveleri, meyvenin çiçek ucu burnunda
ikinci bir meyvenin (göbek adı verilen kısım)
varlığı nedeniyle diğer bir çok turunçgil çeşidinden
farklıdır. Ancak morfolojisi ve yaprak karakteristikleri
diğer portakal çeşitlerinki ile aynıdır. Pek çok
navel çeşidinin meyveleri tam polen sterilitesi
ve kısmi ovül sterilitesi nedeniyle çekirdeksizdir.
Genel olarak diğer portakal çeşitlerine göre daha
büyük meyve yapısına sahiptirler. Navel gurubu
portakallar bu ve diğer meyve karakteristikleri
nedeniyle genellikle taze tüketim için yetiştiriciliği
yapılmaktadır.
Navel çeşitleri diğer portakal çeşitlerine göre
çevre faktörlerine daha fazla duyarlıdırlar. Meyve
tutumunun ilk dönemleri ile fizyolojik döküm peryotları
(Haziran veya Kasım ayları) esnasında yetersiz
toprak nemi, çiçeklenme ve fizyolojik döküm esnasında
yüksek sıcaklıklar önemli verim kayıplarına neden
olmaktadır. Bunun dışında Florida gibi tropik
bölgelerde Navel portakallar yaz ve sonbahar aylarında
meyve dökümlerine duyarlıdır. Navel portakal yetiştiriciliği
ortalama yüksek gündüz ve gece sıcaklıklarının
hüküm sürdüğü bölgelerde pek başarılı değildir.
Dünyada en başarılı Navel portakal yetiştiriciliği
Akdeniz ülkeleri ile Kaliforniya' nın sahil kesiminde
yapılmaktadır. Ülkemizde Navel portakalların
yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Doğu Akdeniz
bölgesinde meyve kalitesi bakımından en iyi yetiştiricilik
bölgeleri ovadan ziyade dağ etekleri ile eşik
arazilerdir.
Vaşington navel tüm dünyada ticari olarak en yaygın
dikimi yapılan bir navel çeşididir. Ülkemize navel
gurubundan Atwood, Parent, Frost, Carter ve Skags
çeşitleri 1970' li yıllarda Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı tarafından ithal edilmiştir. Ancak Vaşington
dışında bu çeşitler üreticiye tanıtılmamış ve
bu nedenlede yaygınlık kazandırılmamıştır. Üretici
Vaşington dışında Thomson çeşidini kısmen tanımaktadır.
Bu çeşit Vaşington' dan daha erkenci olup, meyve
göbeği daha kapalıdır. Meyve kabuğu üzerinde sap
kısmından aşağı doğru fazla derin olmayan oluklar
vardır. Meyvede usare miktarı az ve liflidir.
Son yıllarda Çukurova Üniversitesi Subtropik
Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından
orta mevsim çeşitlerinden olan ve İspanya' da
belirli ölçülerde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği
yapılan Lanalate ve Navalate Doğu Akdeniz bölgesine
getirilmiş olup, üreticilere tanıtılmaktadır.
Bu çeşitler dışında erkenci çeşitlerden olan
ve Vaşington' a göre daha küçük ağaç yapısına
sahip Navelina aynı bölgeye getirilmiş ve üretilen
sağlıklı fidanlar üreticilere verilmeğe başlamıştır.
Ayrıca renkli navellerden olan ve son yıllarda
Kaliforniya ve İspanya' da üretimi artan Cara
Cara Üniversite İntrodüksiyonunda bulunmaktadır.
Bu çeşitler dışında Doğu Akdeniz bölgesi Erzin
yöresinde bulunan bir mutasyon Navel çeşidinin
normal Vaşington' dan 3 4 hafta önce olgunlaştığı,
koyu portakal rengi ve Thomson' a göre yüksek
şeker oranı ve usare miktarı ile özellikle Arap
ülkeleri için cazip bir çeşit Doğu Akdeniz bölgesi
üreticilerine tanıtılmaktadır.
Navel gurubu portakal çeşitleri turunç anacı ile
iyi bir uyum gösterir. Bu çeşitler erken meyveye
yatarlar. Ömürleri diğer portakal çeşitlerinden
daha kısadır. Bu gurupta en yüksek verim 12
13 yaşlarında alınır. Toprak koşullarının uygun
olmadığı yerlerde, 35 yaşından sonra ağaçların
tepe kısmın çalılaşma başlar.
Ağaçların taç kısmını oluşturacak dalları daha
fidanlıkta iken yanlara büyüme eğilimindedir.
Vaşinton Navel: Navel gurubunun ana çeşidi olan
Vaşington navel portakalı Brezilya' nın Bahia
bölgesinde 19. yüzyılın başlarında Salata portakal
çeşidinden doğal mutasyon yoluyla elde edilmiştir.
Brezilya' dan Kaliforniya' ya getirilen çeşit
1936 yılında da Türkiye' ye getirilmiştir.
Meyveleri yuvarlakeliptik şekillidir. Ortalama
meyve çapı 8.5 cm, boyu 9 cm dir. 12 13 yaşına
kadar olan ağaçlardaki meyveler ortalamadan daha
büyüktürler. Bazan meyvelerin üzerinde derin olmayan
oluklar görülebilir. Göbek kısmı yetiştirme koşullarına
bağlı olarak bazan meyve dışına doğru uzanır.
Turunç üzerine aşılı Vaşington navel çeşidinin
meyve kabuğu rengi açık turuncudan koyu portakal
rengine kadar değişir. Renk üzerine en büyük etken
ağacın yetiştirildiği toprak ve iklim koşullarıdır.
Genç ağaçlarda meyve kabuğu kalın iken, yaşlı
ağaçlarda daha incedir. Ayrıca ağaçlar az meyve
taşıdıklarında da meyve kabuğu kalınlaşır. Tam
olgunlukta meyve kabuğunun segmentlerden ayrılması
kolaydır. Ağaçlar yaşlandıkça incelen meyve kabuğunun
soyulması zorlaşır. Partenokarpi nedeniyle meyvelerde
çekirdek bulunmaz.
Meyveler soğuğa duyarlı olup, soğuk geçen yıllarda
meyveler dıştan normal görünselerde, meyve suyunu
kaybederler. Bu çeşit sahil kesiminden ziyade
iklim faktörlerinin izin verdiği iç kesimlerde
daha iyi gelişir ve daha fazla kaliteli ürün verirler.
Alkali karakterli topraklarda da başarılı şekilde
yetişen bu çeşit, hafif asitli topraklarda daha
başarılı yetiştirilir.
Hastalıklar bakımından Vaşington navel portakal
çeşidi Stubborn hastalığına çok duyarlıdır. 1970'
li yılların ikinci yarısında MEYSEB Projesi ile
Akdeniz sahil çeşidinde yetiştiriciliği teşvik
edilen bu çeşitin üretimi adı hastalık nedeniyle
hüsran ile sonuçlanmıştır. Özellikle Stubborn
hastalık epidemisinin yaşandığı 1980 den sonra
kurulan bahçeleren % 80' i daha sonraki yıllar
sökülmüştür. Bugün ülkemizin % 70 turunçgil tarımının
yapıldığı Doğu Akdeniz bölgesinde bu çeşidin yetiştiriciliği
ancak sağlıklı fidanlarla tesis edilmiş bahçelerde
mümkün olmaktadır.
BU HABERLE İLGİLİ DİĞER
GELİŞMELER
Haber
listemize üye olup tarım sektöründeki haberlere,
geliştirici herkese açık tartışma platfomlarına
katılabilirsiniz.
.
|
Mail
adresinizi sol aşağıya yazın ve "Listeye
Gir" butonuna tıklayın. |
|
Karşınıza
gelecek sayfadaki formu eksiksiz doldurun. |
|
SEKTÖREL
>> 14
Mayıs "Çiftciler Günü"
>> Hububat
desteklenmesinde TMO' nun rolü
>> Anız
yangınları
>>
Türkiye ve çilek ihracatı
>> Navel
(Göbekli) portakallar
>> Tarımsal
destekler
>>
Alata Bah. Kül.
Ar. Ens.
ANA
SAYFAYA DÖN
Prof.
Dr. Ahmet Çınar
Arş. Gör. Orhan Bozan
|