SEKTÖREL
Fransız
İnekleri
Fransa'dan Konya'ya getirilip yetiştirilen ve sayıları
halen sadece 63 adet olan Şarole (Charolais) cinsi yüksek et verimine
sahip inekler, besicilik yapan çiftçilerin yeni gözdesi oldu.
İlk kez 1990 yılında Türkiye koşullarına uyum sağlaması için Fransa'dan
getirilen Şarole cinsi 21 adet sığır, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş
Uluslararası Tarım Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde adaptasyona
tabi tutuldu. Ülkemize asıl getiriliş amaçları, bu sığırlardan
elde edilecek spermlerle düşük kalitedeki yerli ırklardan yüksek
et verimi sağlamak olan Şaroleler, Fransa'dan getirildikleri 13
yılda Türkiye'deki karasal iklime beklenenin üzerinde uyum sağladı.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarım Araştırmaları Enstitüsü Müdürü
Eyüp Başer, yüksek et verimine sahip Şarolelerin Türkiye'de sadece
Konya'da yetiştirildiğini belirterek, "Şaroleleri, halen
ülkedeki sperm üretim merkezlerine kaliteli sperm elde edilmesi
için gönderiyoruz. Bu inekleri bizden satın alarak yetiştirmek
isteyenler çok; ancak, elimizdeki sınırlı sayıdaki Şarole'den
çok azını çeşitli araştırmalar için veriyoruz" dedi. Şarole
cinsi sığırların, Montafon ve Holstein gibi cinslere göre en az
yüzde 30 oranında daha fazla et verimi sağladığını vurgulayan
Başer, şunları belirtti:
"Oldukça iri bir cüsseye sahip olan bu hayvanların en büyük
özelliği, hastalıklara karşı çok sağlam bir bağışıklık sistemlerinin
olmasıdır. Çok nadir olarak hastalanan Şarolelerin bakımı ise
yem de dahil hiçbir ekstra masraf gerektirmiyor. Tam bir mera
hayvanı özelliği taşıyan inekleri bir meraya götürüp bırakmanız
ve içeceği suyu temin etmeniz yeterlidir. En düşük kalitedeki
otu bile kolayca ete dönüştürebilen bu sığırlar, çiftçilerden
yoğun talep görüyor. Ancak Şarolelerin sayısı sonderece az olduğu
için halen satış apamıyoruz. Amacımız, sonderece yüksek et verimine
sahip bu hayvanların sayısını artırıp damızlık olarak Türk çiftçisine
dağıtmak."
Çiftçiler "şavrole" ismini verdi
Az sayıda olan Şarolelerin bugün için Türk hayvancılığına katkısının,
yerli ırkların tohumlanması için sperm elde edilmesi olduğunu
ifade eden Başer, ''Yüksek et verimi ve 24 ay gibi kısa bir sürede
aldıkları kilolarla adeta yürüyemeyecek duruma gelen Şarolelere
çiftçilerimiz, uzun ve genişliğiyle tanınan bir otomobil olan
''Şavrole'' ismini yakıştırdı. Bu nedenle Konya ve çevresinde
bu hayvanlar Şavrole olarak biliniyor'' diye konuştu.
Başer, Şarolelerin sayılarının artması ve ülke genelinde yaygın
olarak üretilmeye başlanmasıyla birlikte, ülkedeki et üretiminin
önemli ölçüde artacağını, böylelikle hem üreticinin hem tüketicinin
daha çok kazanacağını sözlerine ekledi
|
SEKTÖREL
>>
Kivi
yetiştiriciliği
>>
Turunçgil
cüceleşme hastalığı
>>
Elma bahçelerinde zararlılar
>>
Gölbaşı
Süt Birliği
>>
ALARA,
Çukurova'yı Kaliforniya yapmayı planlıyor
>>
Fransız
İnekleri

ANA
SAYFAYA DÖN


|