GÜNDEM
Buğday Kalitesine
Göre Bölgeler Belirlenecek
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu yıl uygulamaya
koyacağı ''Buğday Kalite Bölgelerinin Belirlenmesi ve Kalite Sınıflarına
Göre Üretimin Planlanması Projesi'' kapsamında gıda sanayisinin
istediği miktar ve kalitede buğday yetiştirilmesi, buğdayda ithalata
son verilmesi hedefleniyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi
internet sitesi ''www.tarim-gov.tr'' adresinde verilen bilgiye
göre, Türkiye'de tarım ürünlerinin kalitesi ve standartları üretim
bölgelerine göre değişim gösteriyor.
Kalitedeki değişimin iklim koşulları, çeşit ve yetiştirme tekniğinden
kaynaklandığının belirtildiği sitede, tahıl işleyen sanayiinin
homojen ve protein oranı uygun derecede yeterli hammadde bulamadığına
yer veriliyor. Bu nedenle, büyük firmaların ithalatı tercih ettiği
ve yaklaşık 1 milyon tonluk bir buğday ithalatının kaliteli buğday
talebini karşılamaya yönelik olarak yapıldığının ifade edildiği
sitede, özellikle gıda sanayinin istediği miktar ve kalitede buğday
yetiştirilmesi ve buğdayda ithalata son verilmesi için ''Buğday
Kalite Bölgelerinin Belirlenmesi ve Kalite Sınıflarına Göre Üretimin
Planlanması Projesi'' uygulamaya konulacağı belirtiliyor.
Toplam 3 trilyon 350 milyar liraya mal olacak proje kapsamında,
kalite değişimine neden olan faktörler ele alınarak Türkiye'de
iyi kaliteli ekmeklik, bisküvilik ve makarnalık buğday yetiştirilecek
ekolojiler belirlenecek. Farklı bölgelerdeki ürünlerin protein
oranı, fiziksel özellikleri ve buğday standardına uygunluğunun
araştırılacağı projede, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin de
sağlanacağı vurgulanıyor. Böylece sınıf ve tür karışımının önleneceği
ve sanayiinin istediği ürünün yetiştirileceğinin vurgulandığı
sitede daha sonra şu ifadelere yer veriliyor:
''Protein oranı yüksek ve standart üretime uygun bölgeler belirlenecek
ve bu bölgelerde standart üretim yapılması için yetiştirme tekniği
paketlerinin eğitim ve yayımı yapılacak. Bu bölgelerde yetiştirilecek
aynı sınıfa giren çeşitler ve bunlara bağlı olarak kalite sınıfları
belirlenecek. Proje, Türkiye'de buğday üretimi yapılan başta Orta
Anadolu ve geçit bölgeleri ile Trakya ve Marmara Bölgesi, Güneydoğu
Anadolu Bölgesi, Çukurova Bölgesi, Ege Bölgesi ile Malatya, Elazığ,
Muş ve Denizli yöresinde yürütülecek.''
|
GÜNDEM
>>
Önce
çiftçiyi inandırmak lazım
>>
Sapeksa'nın
yeni adı Toros Agripak
>>
Cumali Doğru yeniden başkan
>>
TMO alımları çeltik üreticisini sevindirdi
>>
Growtech Eurasia 2004'e ilgi büyüktü
>>
Ekoloji İstanbul 2004 ziyaretçi akınına uğradı
>>
Buğday kalitesine göre bölgeler belirlenecek
ANA
SAYFAYA DÖN
|